Nokia N900

Kizárólag Nokia N-szériával foglalkozó témák
botond
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Készüléktípus: Huawei P20 Pro
Nem: Férfi
Has thanked: 25 times
Been thanked: 58 times
Kapcsolat:

Re: Nokia N900

Hozzászólás Szerző: botond »

rydair írta:
potter55 írta:
Damir88 írta: Na azt se hiszem el, hogy nincs hozzá stopper :D
Biztos lesz hozzá stopper. :D
Még ki se jött a telefon de már programok kellenek rá. :D
A letöltéseknél van egy pár darab :D
de azokat hogy kell telepíteni? hisz *.install fájlok, pont az a formátum, amire panaszkodtam, hogy nem ment fel RDA-n.
És mindössze néhányszáz byte darabja szal még gondolom net is kell hozzá.
vagy akkor hogy is van ez? :)
Ezek a text fájlok/scriptek nem csinálnak mást, mint kibővítik a repót a a gyártó elérésével, majd onnan lehúzza az alkalmazást vagy játékot.

Andy1210 írta:jajám, ez egyeseknek lehet, hogy szívás lesz majd :D mert a csomagkezelőből telepítendő progikhoz is meg mindenhez net kell, de végülis ez is egy internet tablet :D csak ez már teló is. Tehát aki ilyet vesz legalább wifije legyen otthon :D szerintem :P
Igen, ebben az esetben a netről húzza le, de ha letöltöd magát a .deb telepítőcsomagot, akkor a telóra áttöltve ugyanúgy telepíthető, mint pl Symbianon.
Így ha valakinek nincs net elérése a telóján, akkor is megoldható a telepítés.

Viszont mivel maga a linux igencsak netfüggő rendszer (gyakori frissítések, újabb csomagok), így erősen ajánlott egy netcsomag megrendelése a mobilszolgáltatónál.
Salmi
Admin segéd
Admin segéd
Készüléktípus: N808 + N9 + Mate 10 Pro
Has thanked: 68 times
Been thanked: 135 times
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Salmi »

Milyen módon lehet letölteni magát a telepítőfájlt? Aminek a "linkje" az .install fájlban van. :hmm2:
janez
2. szint
2. szint
Készüléktípus: Jiayu G3
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Hozzászólás Szerző: janez »

botond írta: Hát még sajnos nem állok azon a szinten, hogy fejlesztgessek rá, de folyamatban van a tanulgatás hozzá. :)
Legalábbis mindenképp szeretnék megtanulni linux alá fejleszteni.

Idővel szerintem lesz hozzá magyar billentyűzet is. A szoftveres magyarítása meg biztosan hamar meglesz, sztem tuti.
Annak idején a 9300-ámhoz is külön vettem gyári magyar billentyűzetet, mert némettel vettem. Így szerintem ehhez is elkészítik több nyelven, főleg, ha az EU-ba is árulják.
Csak idő kérdése.
Szerintem is lesz magyar billzet és magyar rendszer. Először mindig az angol készülékeket nyomatják, amíg el nem készülnek a különböző lokalizációkkal. A rendszer magyaritása inkább hosszadalmas, mint bonyolult. Persze annak aki ért hozzá. Programok magyaritása nyelvi fájlokkal lehetséges, mi is belevághatunk bátran, én is próbálkoztam már, de még gyakorolnom kell, nem lett 100%-os. Van egy sablon nyelvi fájl, csak be kell írni az angol szövegek magyar megfelelőjét. A végén átnevezzük a fájlt a szükséges névre és kiterjesztésre és betesszük a szükséges mappába.
Programok telepítése szerintem:
1. Install fájlok csomagkezelővel történő online telepítése
2. Ha elérhető lesz a gdebi vagy más csomagkezelő, lehetővé válik a .deb vagy más speciálisan erre a készülékre készített programcsomagok offline telepítése
3. Forráscsomagból (ebből fordítanak minden linux dísztróra) mi is fordíthatunk magunknak, de gondolom kell (ha nincs telepítve) egy csomag ami fordít, make-el.

Ezzel a rendszerrel is lehet majd bíbelődni, de sokkal többre lesz képes, mint a symbian, abból adódóan, hogy egy pc-s oprendszer az alapja. Aki nem akar csalódni, az felejtse el, hogy az N900 egy telefon. Inkább egy számítógép beépített gsm stb. modullal. Ha így közelítjük meg, akkor már máshogy látjuk és nem leszünk elégedettlenek. Sőt!
FifiTheReal
1. szint
1. szint
Készüléktípus: 5800XM SanDisk16GB SU-8W
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Hozzászólás Szerző: FifiTheReal »

Salmi írta:Milyen módon lehet letölteni magát a telepítőfájlt? Aminek a "linkje" az .install fájlban van. :hmm2:
Példa: A maemo.org nyitólapján letölthető program a Personal Menu OS2008-hoz

Az OS2008 kódneve az itt lévő táblázat alapján: diablo

A Personal Menu alkalmazásnál letölthető install file tartalma:

Kód: Egész kijelölése

[install]
catalogues = extras
package   = personal-menu

[extras]
name = maemo Extras
uri = http://repository.maemo.org/extras/
components = free non-free
Tehát a kézzel telepíthető csomag a http://repository.maemo.org/extras/ című repoból érhető el a free vagy non-free szekciókból.
Fentiek alapján felmegyünk a http://repository.maemo.org/extras/pool/diablo/free oldalra ahol a csomag kezdőbetűjének megfelelő katalógusban rátalálhatunk a program csomagjára: http://repository.maemo.org/extras/pool ... _armel.deb

Általánosan:
az_install_file_uri_mezoje/pool/os_kodneve/szekcio/alkalmazascsomag_kezdobetuje/alkalmazascsomag_neve/alkalmazascsomag_a_nekunk_megfelelo_architekturara.deb

Ezt letöltve már telepíthetjük is a linuxos rendszerünkben 'dpkg -i personal-menu_0.9-6_armel.deb' paranccsal.

Ha nincs hibaüzenet, akkor örülünk és használhatjuk, ha valamelyik másik csomagtól függ, akkor azt kézzel megint telepíthetjük, egészen addig, amíg minden csomag nem települt fel.

Például ez a csomag az alábbi másikak meglétét igényli, ahol a verzióigény is szépen látható:

Kód: Egész kijelölése

libatk1.0-0 (>= 1.12.2), libc6 (>= 2.5.0-1), libcairo2 (>= 1.4.10), libdbus-1-3 (>= 0.94), libdbus-glib-
1-2 (>= 0.74), libglib2.0-0 (>= 2.12.12-1osso10), libgtk2.0-0 (>= 2:2.10.12-0osso15), libhildon1 (>= 1.0.11), lib
osso1 (>= 2.16), libpango1.0-0 (>= 1.16.4), hildon-desktop

Viszont jobban járunk a csomagkezelővel történő telepítéssel, mert az kezeli a függőségeket (a fenti példánál maradva, ha valamelyik programcsomag nincs még telepítve, akkor azokat automatikusan telepíti), nem kell kézzel frissíteni, ha kijön egy újabb verzió stb. stb.

Tehát lehet kézzel is telepíteni, de kényelmetlenebb :D

Én amiből csak lehet - tehát saját magam által lefordított csomagok, script gyűjtemény stb. - készítek a debian rendszeremben csomagot, akkor azt sem dpkg-val telepítem, hanem van erre egy helyi repo a gépemen és abban helyezem el. A helyi repo készítése csak egyetlen bejegyzés a sources.list file-ban és új csomag bekerülésekor egyetlen paranccsal újragenerálom a repoban elérhető csomagokról a Packages.gz file-t, amiben tarolódnak a csomagkezelő által használandó információk. Tehát nem ördöngösség ez és nagyszerű dolog a csomagkezelő! :Notworty:

Ps.: ehhez nem kell N szériás table tulajnak lenni - sajnos még én sem vagyok az :( - csak a deb alapú csomagkezelőt egy ici-pici-t ismerni :roll:
lipiN70
4. szint
4. szint
Készüléktípus: P8 Lite
Has thanked: 36 times
Been thanked: 79 times

Hozzászólás Szerző: lipiN70 »

úgy néz ki...
múlt: ericsson337>768>motorola3690>panasonicGD70>siemensC45>nokia3510i>3200>6230i>N70&6233>N958GB&3110C>E72&2700C>SGS&C5>Note I
rydair
4. szint
4. szint
Készüléktípus: Samsung P6800 + Note 3 + Gear
Has thanked: 28 times
Been thanked: 15 times

Hozzászólás Szerző: rydair »

Sziasztok, elvileg mától kapható!
Kép
De az infó nem megerősített.

És egy elég poén kis reklámklipp http://www.youtube.com/watch?v=WxiOKKF721U :D
A gömb nem más mint egy töredezettségmentesített kocka...
Phablet :D
Scorpio
Újonc
Újonc
Készüléktípus: N97

Hozzászólás Szerző: Scorpio »

Sziasztok, új fiú vagyok, habár a fórumot már régóta olvasom. Jelenleg N97-em van, de én is várom már az "Istent". :D

Buster hozzászólásából kiindulva kutakodtam kicsit a talk.maemo.org-on és érdekes dolgot találtam:

N900 Product Codes
0582648: RX-51 Belgium
0584571: RX-51 Croatia Makedonia
0584572: RX-51 Czech
0591362: RX-51 Estonia
0574180: RX-51 France
0574383: RX-51 Germany
0591474: RX-51 Hungary
0574385: RX-51 Italy
0583516: RX-51 Light Swap
0582647: RX-51 MENA
0585168: RX-51 Montenegro Greece
0582645: RX-51 Netherlands
0582644: RX-51 Poland
0574386: RX-51 Russia
0574179: RX-51 Scandinavia Finland Sweden
0587236: RX-51 Scandinavia Norway Denmark
0584570: RX-51 Slovakia
0574384: RX-51 Spain Portugal
0584598: RX-51 Swap
0587813: RX-51 Swap France
0587810: RX-51 Swap Russia
0587812: RX-51 Swap USA
0560826: RX-51 UK Ireland
0580952: RX-51 USA

Lehet, hogy mégis lesz magyar nyelv?! Vagy csak a gyártás helye lesz Magyarország is...? :hmm2:
FifiTheReal
1. szint
1. szint

Valami megmozdult: van már az n900-nak magyar nyelvű terméktámogatás oldala és onnan letölthető a magyar nyelvű felhasználói kézikönyv. :taps2:

Nézzétek, töltsétek, hátha nézi nokia, hogy mennyire nagy az érdeklődés a lokalizált cuccok iránt és kapunk hun hw bill.-t. :twisted:
FifiTheReal
1. szint
1. szint

rydair írta:Azt jól olvastam, hogy a készülék (mert mostmár telefonnak nem hívnám) nem tud 3G-n hanghívást folytatni? Én általában kikapcsolom a 2G-t és csak 3G módban használom a telót.. Akkor ilyenkor mi van?
Az angol használati útmutató rég megjelent, most már van magyar is. Olvasni kellene, viszont ma már luxus ... :evil:

Itt a sültgalamb: a manual 28. oldalán a bekeretezett részt olvasd el, nehogy az egész oldalt el kelljen.
rydair írta:Tényleg, előlapi kamera van benne, ha már videohívásnál tartunk? Eddig nem is jutott eszembe, de mintha nem láttam volna benne..
Jé ez is szerepel a használati útmutató 11. oldalán, de azért kiemelem, hogy ne legyen megerőltető.

Bocs, hogy így kifakadok, de ez az önállóság hiánya a mai "információs társadalomban" teljesen mellbe vág. Még a 6 éves fiam is tudja, ha keres valamit, akkor bepötyögi a google-ba, ha meg nem ismeri azt a betűt, akkor megkérdezi, hogy az melyik, de nem azt mondja, hogy apa írd be helyettem!
Fél évtizeddel ezelőtt egy linux-os levlistán csak azt írták volna vissza az ilyen kérdésekre: RTFM! és elküldtek volna melegebb éghajlatra és szerintem joggal.

Videótelefonálást nem említ az oly sokszor idézett doksi, tehát szerintem nincs benne. Akkor minek van front kamera? Jó kérdés, talán terveznek vele még valamit ... :hmm2:
Viszont itt is meg kell különböztetni a telefonszolgáltató 3G hálózaton történő videóhívást és a TCP/IP hálón (internetes) történő videóhívást.
A szoftveres támogatáson túl az előbbit a szolgáltatónak is támogatni kell, a második esetben meg, ha van internet és szoftver, akkor nincs akadály.

Soha életemben nem használtam VOIP programokat, de vannak linuxos kliensek, bár azt nem tudom, melyik támogat videohívást (pidgin, openwengo, skype, gtalk, amsn, gizmo - bár ezt már google megkaparintotta -,GYachE Improved, ekiga stb.).
FifiTheReal
1. szint
1. szint

moco írta:ezt olvastam: N900: Új firmware V2.2009.46-5
a navifirmben van kölün magyar product kód is.nem értem. azt mondják,hogy nem lesz sem magyar nyelvű, sem magyar billentyűzetes.akkor nem mindegy milyen a pr. kód?
Nem értem ezt én sem ... :hmm2:

Csak hangosan gondolkodom, mert nem értek hozzá :pirul: : lehet, hogy vannak telefonhálózati eltérések országonként és ahhoz kell hangolni a hardware-t és ezért kell megkülönböztetni őket, vagy a nokia rendszerében már kialakult területi kódok alapján belső statisztikák, analitikák készítése során használják a kódokat, vagy az optimista userben a hit táplálására szolgál, hogy lesz lokalizált telefonja :D ...

Akinek van nokiás ismerőse rákérdezhetne, hogy ne kelljen itt találgatnunk. :pislog:

Ez egy különleges telefonnak ígérkezik és az is lesz :D
Már milyen régóta tudunk a létezéséről, talán 1-2 hét és a boltok polcain lesz és mégis sok tisztázatlan dolog, megválaszolatlan kérdés van vele kapcsolatban.
Szerintem sokan csalódni fognak benne, mert túl nagy elvárásokat támasztunk felé és a sok homályos részlet bizonytalanná tesz alapvetőnek vélt dolgokat is. (infra port küld vagy fogad is, USB host, médiagombos fülest nem támogat, de akkor minek a méregdrága BH-905 hozzá, minek van másodlagos kamera, ha nincs videóhívás, lesz-e lokalizált változat stb.) Szóval nem tudom, hogy ezzel a nagy bizonytalansággal a Nokia mit akar: mesebeli köddel fenntartani az érdeklődést vagy elsunnyogni bizonyos dolgokat? Egy biztos: a fogyasztói társadalomban a vevő bizonytalansága nem szokott a termék javára válni, hacsak az utolsó pillanatban a lepel le nem hull és a titkolt tulajdonságok miatt lealázza a konkurens termékeket.

Félre ne értsetek, nekem a telefon a sok bizonytalan tényező ellenére is tetszik és amint 150eFt alatt hozzá tudok jutni veszem is, de ezt a Nokia egyedül a linux alapú Maemo-nak köszönheti. Én ezért várom annyira és semmi másért.

Uff. Én beszéltem :lol:
Válasz küldése

Vissza: “N-széria”