Nokia N900

Kizárólag Nokia N-szériával foglalkozó témák
buster
1. szint
1. szint
Készüléktípus: [5800 Tube] -- [N900]
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Kapcsolat:

Re: Nokia N900

Hozzászólás Szerző: buster »

botond írta:
buster írta:Ubuntu rendszerben nincs is root felhasználó mint olyan, nem tudom ennél hogyan van megoldva, de ha kiasz egy sima sudo -s parancsot és a te felhasználód benne van a sudoers csoportban (/etc/sudoers) akkor természetesen ugyanúgy rootként mész. Ezután már nem nehéz egy passwd paranccsal jelszót változtatni.

Egyébként jól mondta a kolléga: ha a kezemben van a laptop durván 30 másodperc alatt szerzek root jogosultságot rajta, tehát ez a telefon mivel számitógép vigyázni kell rá és rendes jelszókat használni stb. , különben lőttek az adataidnak ha valaki ellopja.

Üdv
Hát már hogyne lenne root felhasználó. Ilyet még viccből se mondj. Csak a grafikus környezetbe biztonsági okokból nem enged be root-ként. Pont azért, hogy pl ne tudj root-ként böngészni, ha nem muszály.

De ha kimész egy terminál emulátorba (mondjuk ctrl+alt+F1) akkor ott be tudsz jelentkezni root-ként.

Terminálokban meg ott a sudo, ahogy te is említetted.
oké nincs jelszva, de effektiv ki is van ezáltal kapcsolva
buster
1. szint
1. szint
Készüléktípus: [5800 Tube] -- [N900]
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: buster »

FifiTheReal írta: Tehát minden meg lehet engedni és a használhatatlanságig is le lehet korlátozni a rendszert. Meg kell találni a közép aranyutat, ami nem könnyű :roll:
Tuti tipp:

Kód: Egész kijelölése

sudo chmod -R 777 /
:whaaa: :twisted: :oops:
botond
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Készüléktípus: Huawei P20 Pro
Nem: Férfi
Has thanked: 25 times
Been thanked: 58 times
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: botond »

FifiTheReal írta: ...
...
Én sudo-zok minden olyan parancsnál, ahol szükséges. Amúgy is csak az első műveletnél kéri be a jelszót, utána már nem. (Debianon)

Én ezzel a gainroottal kapcsolatban csak azt mondom, hogy pl asztali gépnél ha már egyszer ott van egy shell a linuxon, akkor azt meg lehet hívni sudo-val, mint például sudo sh vagy sudo bash. Így kapunk egy root shellt. Tehát nem kell külön telepíteni gainroot csomagot.
Én ezért nem érzem szükségességét a gainroot-nak, mert akármilyen shell fut a telón ugyanúgy meg lehet hívni azt is alapból sudo-val. Szerintem.
Tehát ezt a különbséget nem értem a Nokia N900 esetében.

A másik meg nyilvánvalóan alapból olyan felhasználóknak szánják, akik nem feltétlenül értenek a linuxhoz. De mivel ez nem Symbian, hanem linux, így megvan a linuxnak a formája, ahogyan azt kell használni az N900-on is. Nyilván a Symbian-ban nincsenek ilyen jelszavas dolgok alapból, hanem ott meghekkeli az ember, és hozzáfér mindenhez. Itt meg pont erről szól a dolog, hogy jelszavakhoz vannak kötve a különböző jogosultságok, valamint hogy ez egy többfelhasználós rendszer.

Az SSH-nál természetesen én is úgy gondoltam, hogy addíg érhető el a készülék, amíg fent van a neten a gazdája, ami bármelyik pillanatban megszakadhat. De ha pont akkor próbálkozik a támadó ügyesen, akkor ez már egy biztonsági rés, ha pl nem ad meg jelszót a gazdája.

Persze ez nem törvényszerű, hogy bekövetkezik az N900-akon, de én programozó gondolkodással keresem a biztonsági réseket gondolatban. És mivel a linux nem 1-2 hónapla létezik, így biztosan vannak/lesznek rutinosabb felhasználók/támadók, akik ezekkel a biztonsági résekkel fognak tudni majd mit kezdeni. Én ezt a példát hoztam fel az SSH-val, mert épp ez jutott eszembe.
De nyilván mindezt elméleti síkon teszem, mindaddíg, amíg meg nem kaparinthatok egy ilyen telót, hogy nyüstölhessem. :D

Annak idején a Symbian is nagyon megtetszett nekem, megőrültem érte, mindaddíg, amíg be nem jött a 9.1-es ahol már (számomra) elcseszték a feelingjét a dolgoknak a szignózással, hackeléssel, stb. Elvették az ember szabadságérzetét a rendszer felett. Persze továbbra is megoldható rajtuk minden, de mégsem ugyanaz, mint a jó öreg 6600-ás korszakban.
Most pedíg jön a linux, ami számomra új értelmet ad az egésznek, és újabb korszakot nyit ebben a mobilos világban. Mert itt szó szerint, mint a legót, mindenki építheti majd magának a saját egyedi rendszerét. És lesznek persze az átlagfelhasználók, akiknek gőzük sem lesz arról, hogy mitől működik a teló, csak tapicskolják majd, meg videókat nézegetnek rajta, stb. Tehát mindenki előtt ott lesz a lehetőség, hogy meg akarják-e ismerni a lelkét a dolognak, vagy maradnak átlag felhasználók, pont úgy, mint a Symbian esetében is volt.

Persze, hogy nincs harag. Minél több ember írja le a gondolatát itt ezekről, annál jobb, mert mindenki tud új dolgokat tanulni az idők során.
FifiTheReal
1. szint
1. szint
Készüléktípus: 5800XM SanDisk16GB SU-8W

Hozzászólás Szerző: FifiTheReal »

botond írta: Én sudo-zok minden olyan parancsnál, ahol szükséges. Amúgy is csak az első műveletnél kéri be a jelszót, utána már nem. (Debianon)
Igen tudom, nekem ez gyenge láncszem a biztonságban, így egyből be is írom az alábbi két sort az /etc/sudoers file-ba:

Kód: Egész kijelölése

Defaults  env_reset
Defaults  timestamp_timeout = 0
Ezek után meg kényelmesebb root-ként dolgoznom :D
botond írta: Annak idején a Symbian is nagyon megtetszett nekem, megőrültem érte, mindaddíg, amíg be nem jött a 9.1-es ahol már (számomra) elcseszték a feelingjét a dolgoknak a szignózással, hackeléssel, stb. Elvették az ember szabadságérzetét a rendszer felett. Persze továbbra is megoldható rajtuk minden, de mégsem ugyanaz, mint a jó öreg 6600-ás korszakban.
Most pedíg jön a linux, ami számomra új értelmet ad az egésznek, és újabb korszakot nyit ebben a mobilos világban.
Dettó, az eredeti 6600-som váltottam le márciusban tube-ra, tehát nem cserélgetek gyakran telefont, de ez az n900 "must have".
Broothy
1. szint
1. szint
Készüléktípus: Nokia N900

Hozzászólás Szerző: Broothy »

Davidoo írta:Azt bírnám, ha később Maemo 5-ről lehetne frissíteni Maemo 6-ra :D
Meg az lenne a jó ( mivel Linux, Debian-t, Ubuntut lehet úgy emulálni, hogy menjenek rajta PC-s játékok ), ha menne rajta pl. a CoD1 vagy ilyesmi :D Ha a Quake III megy rajta úgy, hogy nem szaggat, akkor a CoD 1 is menne, valaki tud erről valamit, hogy lehet-e ezzel a Maemo-val is ilyet? Hogy PC-s játékokat tolni rajta. Én nemrég egy külföldi oldalon írt árat átszámítottam és 106.000 jött ki, de gondolom nálunk 136.000 lesz...

Válaszokat előre is köszi. ( Remélem ez lesz a T-Mobile-nál )
Régebben már írtam, de a múltkori moderátori továbbképzés következtében már tudom, hogy mi ilyenkor a teendő :D Időt nem sajnálva visszakeresni :)
Szóval: PlayStation:
Valamint még ő is érdekes lehet:
http://en.wikipedia.org/wiki/EPSXe vagy http://en.wikipedia.org/wiki/PSX_emulator
Az első kiforrottabb, optimalizáltabb.
Elvileg Pentium 200 Mhz elég a stabil futáshoz, de hogy az ARM 600 Mhz mihez elég, azt nem tudom... De bízni ebben is bízok! Talán egy nagyon lebutított Linuxon, szimpla X kiszolgálóval. De egy próbát még ő is megér, főleg a régi PlayStation szerelmeseinek... A Ram megvan:) Na, kezd összeállni a játékkonzol. Super Nintendo játékok, plusz PlayStation játékok.
UPDATE: Ha Iphonon megy, itt is fog, ez 100! http://www.intomobile.com/2007/12/24/pl ... -free.html
És a PC-s játékokról:
Broothy írta:Hát, figyeljetek, azért kicsit elkalandoztunk olyan tájakra, amik már 2011 környékére visznek minket... Virtualizáció N900-on... Az asztali gépeken terjedt el 2-3 éve a mindennapi felhasználó szintjén. Ne várjunk már csodát! Okés, tudni tudná emulálni, de annak semmi köze nem lenne a valós időhöz, sőt, még a gyengén valós időhöz sem:)
Szóval mit tud, és mit nem?
Debian csomagok futtatása - játékok is a Turbo Easy Debian segítségével (ami elmegy asztali gépen ~600 mhz-n és 256 mb RAM-on) - PIPA
Windowsos játékok futtatása (~300 MHZ és 128 mb RAM-ig - Cedega vagy Wine segítségével) - PIPA
Virtualizáció :D - negatív
Ma este 7től lefoglaltam a kicsikét az RDA-n, megpróbálok rá feltenni egy Diablo 2-t vagy sima Diablot. Nem tudom, az idő engedni fogja-e, a Turbo Easy Debian: 1.3 Gb, a Cedega is ~50 megás, azért remélem kijövök idővel és sok kételyt el tudok oszlatni.
Üdv!

Ja, és azt 2 hozzászólással feljebb írtam, hogy lehet majd frissíteni 5-ről 6ra, ez 100%.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Broothy 2009-10-14 szer. 20:42:19-kor.
janez
2. szint
2. szint
Készüléktípus: Jiayu G3
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Hozzászólás Szerző: janez »

Az király, ha lehet majd frissíteni 6-ra. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára janez 2009-10-14 szer. 20:50:12-kor.
botond
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Nem vészes. Csak mivel egy újabb rendszerrel van dolgunk, így az is a fórum részét fogja képezni.
Viszont azokat a beszélgetéseket, amik nagyon részletekbe bocsátkodnak, azokat a megfelelő topikokba kell tenni, mert előbb-utóbb káosz lesz ebben a topikban.
Itt tehát elsősorban azoknak kell lenniük, amik közvetlenül az N900-al foglalkoznak.

Tehát a Maemo specifikus topik itt:
viewtopic.php?f=120&t=1645

És amit ma hoztam létre, és különválogattam, a szoftverfejlesztéses topik pedíg itt:
viewtopic.php?f=114&t=1660
Ez utóbbi csak konkrétan a framework rendszerek alatti programozást foglalja át.

Amennyiben további új al-témakörök jönnek létre, úgy leválasztgatjuk erről, és a megfelelő helyekre tesszük.
Ez egy természetes folyamat itt, mivel ez a rendszer még nem forrotta ki magát, így apránként lesz neki biztos még több témája.
A Symbiannak is van már rengeteg topikja, jóformán eddíg csak erről szólt a fórum, de lassan teret kell adnunk ennek az új rendszernek is, ahogyan elterjed a használata.
botond
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

janez írta: ...
A maemo (míg mi a symbiannal "szenvedtünk") szépen, csendben a háttérben kiforrta magát és eljött az ő ideje...
Hát igen, de főleg maga a Linux rendszer is jól kiforrta magát már 1992 óta. Én ezért bízom ennyire ebben a készülékben, mert olyan rendszer lesz rajta, ami már évekkel ezelőtt is felülmúlta a többi oprendszert a tudásában.
moco
Fő moderátor
Fő moderátor
Készüléktípus: Samsung Note 20
Nem:
Has thanked: 930 times
Been thanked: 1093 times

Hozzászólás Szerző: moco »

háhh! nem tudtam belépni a navifirmbe. és most már jó. erre mit látok? felkerült az N900 (és a mini is a listára)
Nokia N900(RX51)
1.2009.38.17
1.2009.41.13
1.2009.42.2 RX51 Germany (0574383)
szoftverekkel
VESZEKEDNI CSAK PRIVÁTBAN LEHET! AKI A FÓRUMBAN VESZEKSZIK,1 HÉTRE KITILTOM !! :deal:
S10+ Dual / SGS4
-Dr-Strust-
Moderátor
Moderátor
Készüléktípus: Sony Xperia Z
Has thanked: 31 times
Been thanked: 32 times

Hozzászólás Szerző: -Dr-Strust- »

Kép
Kép