Nokia N900
- moco
- Fő moderátor
- Készüléktípus: Samsung Note 20
- Nem: Nő
- Has thanked: 930 times
- Been thanked: 1093 times
Re: Nokia N900
VESZEKEDNI CSAK PRIVÁTBAN LEHET! AKI A FÓRUMBAN VESZEKSZIK,1 HÉTRE KITILTOM !! 
S10+ Dual / SGS4

S10+ Dual / SGS4
- rydair
- 4. szint
- Készüléktípus: Samsung P6800 + Note 3 + Gear
- Nem: Férfi
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 15 times
Egy linket esetleg valaki tud mutatni?Broothy írta: pl. egy mplayer simán elfut rajta! Aki nem ismerné, ez egy magyar fejlesztésű média lejátszó, és csak azt nem lehet vele végrehajtani média téren, ami nem létezik!

amúgy Amikor a WMP11 féle médiamegosztásról beszéltem, azt nem írtam oda, hogy még a WMP11-sem tud letölteni az egyéb megosztó eszközökről. Lejátszani tud róluk, de lemásolni a filét nem. Ilyet lehet elvileg ezzel a linuxos csodaprogival?
És itt nem olyan megoldást keresek, hogy "másoljam be a C\....\public-ba...." hanem a nokia által használt hazai hálózat féle megoldásra, ami összegyűjti az összes médiafájlt a telón és megosztja azokat (ez gondolom mennifog a linux csodaplayerrel is) ÉS tudok tallózni a hálózaton található számítógépek kötött és az általuk összegyűjtött, megosztott médiafájlokat (jpg,mp3,avi,mp4) tudom játszani és másolni.
Na ha valaki egy szép GUI val csinál nekem egy olyan progit akár fizetni is hajlandó vagyok érte.
A gömb nem más mint egy töredezettségmentesített kocka...
Phablet
Phablet

- Andy1210
- 3. szint
- Készüléktípus: Lumia 535 + Lumia 950XL
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
- Kapcsolat:
.deb fájét keress inkább, az felmegy rá, de az is csak dpkg-vel konzolból asszem 

Nokia N900 Tudástár!
Facebook csoport: Nokia N900 HUN
-
- 1. szint
- Készüléktípus: Nokia N900
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
http://wiki.maemo.org/Installing_applications
Nos, itt láthatóak a Maemo által támogatott telepítési módok. Látható, hogy a .deb fájlok telepítése támogatott, valamint az apt csomagkezelő is!
Egyébként van a Maemora optimalizált MPlayer is!
http://maemo.org/downloads/product/OS2008/mplayer/
De hogy kicsit szokjuk, íme egy tetszőleges debian csomag telepítési útmutatója, ami működik n900-on!
0, Nyissunk meg egy konzolt!
1, Lépjünk át rendszergazdai módba!
A parancs kiadása után a rendszer kéri a rendszergazdai jelszót (alapból egy enter
)
2, Adjunk hozzá egy olyan telepítési forrást, amiben szerepel az mplayer - az alap debian csomagbázis tökéletes!
3, Miután a szövegszerkesztő megnyitotta az állományt lelapozunk a végére, és hozzáírjuk az új telepítési forrást:
(jelentése: debian csomagokat kezel, az ezen http://http.us.debian.org/debian a címen található tárból, és az enbben a tárban lévő stable, main, contrib és non-free típusu csomagokat látja.)
4, Elmentjük a változásokat (), majd kilépünk ()
(Emacs billentyűkombók: http://www.engr.uvic.ca/~dastone/emacs-keys.html - ha bemelegedtek úgyis kell majd
)
5, Frissítjük a csomagkezelőt
6, Telepítjük az mplayer nevű csomagot és annak függőségeit (amik kellenek az mPlayerhez)
Voila! Készen is vagyunk!
Az mPlayer használata az alap funkciókig könnyű, tehát lejátszás ilyenek mennek, ám aki komolyabb funkciókat akar kicsalni, olvasson, hiszen mindent én sem vagyok képes egy hozzászólásban lefedni ( http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/hu/index.html ), vagy googlezzünk!
Egy pár érdekesség, ami sokat segít:
Linux alatt bármilyen elérési út gépelése közben kérhetünk kisegészítést: a tab lenyomásával a rendszer kiegészíti az elkezdett elérési utat addig, amíg az egyezés biztos, ha pedig még egy tabot nyomsz kilistázza az összes egyezést. Pl.:
adott /home/ketto és a /home/kettes könyvtárak.
Elkezdünk gépelni: cd /home/k és lenyomunk egy tabot. Akkor kiegészíti a biztos részt: /home/ke. Ha még egy tabot nyomunk, kiírja az egyezéseket: /home/ketto /home/kettes
Ez pl. hasznos lehet a telepíteni kívánt alkalmazásnál: tab ->
Ez hasznos lehet a későbbiekben a lustáknak 
Magyarán nincs más dolgunk, mint felvenni az /etc/apt/sources.list -hez az általunk használni kívánt telepítési forrásokat, frissíteni a csomagkezelőt, és telepíteni. 3 parancs, és van bármink, amit szeretnénk!
Használjátok (majd) egészséggel!
Nos, itt láthatóak a Maemo által támogatott telepítési módok. Látható, hogy a .deb fájlok telepítése támogatott, valamint az apt csomagkezelő is!
Egyébként van a Maemora optimalizált MPlayer is!
http://maemo.org/downloads/product/OS2008/mplayer/
De hogy kicsit szokjuk, íme egy tetszőleges debian csomag telepítési útmutatója, ami működik n900-on!
0, Nyissunk meg egy konzolt!
1, Lépjünk át rendszergazdai módba!
Kód: Egész kijelölése
su

2, Adjunk hozzá egy olyan telepítési forrást, amiben szerepel az mplayer - az alap debian csomagbázis tökéletes!
emacs /etc/apt/sources.list
deb http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free
4, Elmentjük a változásokat (
Ctrl-S
Ctrl-X
(Emacs billentyűkombók: http://www.engr.uvic.ca/~dastone/emacs-keys.html - ha bemelegedtek úgyis kell majd

5, Frissítjük a csomagkezelőt
apt-get update
apt-get install mplayer
Az mPlayer használata az alap funkciókig könnyű, tehát lejátszás ilyenek mennek, ám aki komolyabb funkciókat akar kicsalni, olvasson, hiszen mindent én sem vagyok képes egy hozzászólásban lefedni ( http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/hu/index.html ), vagy googlezzünk!
Egy pár érdekesség, ami sokat segít:
Linux alatt bármilyen elérési út gépelése közben kérhetünk kisegészítést: a tab lenyomásával a rendszer kiegészíti az elkezdett elérési utat addig, amíg az egyezés biztos, ha pedig még egy tabot nyomsz kilistázza az összes egyezést. Pl.:
adott /home/ketto és a /home/kettes könyvtárak.
Elkezdünk gépelni: cd /home/k és lenyomunk egy tabot. Akkor kiegészíti a biztos részt: /home/ke. Ha még egy tabot nyomunk, kiírja az egyezéseket: /home/ketto /home/kettes
Ez pl. hasznos lehet a telepíteni kívánt alkalmazásnál:
apt-get install mplay
apt-get install mplayer

Magyarán nincs más dolgunk, mint felvenni az /etc/apt/sources.list -hez az általunk használni kívánt telepítési forrásokat, frissíteni a csomagkezelőt, és telepíteni. 3 parancs, és van bármink, amit szeretnénk!
Használjátok (majd) egészséggel!
-
- 1. szint
Azokra a csomagokra, amelyek szerepelnek a http://maemo.org/downloads/Maemo5/ -n, azokat egy kattintással lehet telepíteni a beépített csomagkezelőből, szép grafikus felülettel. Amit én leírtam, az azokra a csomagokra vonatkozik, amelyek az asztali Debian rendszerre készültek, de szeretnénk őket a telefonunkra (sok lesz ilyenrydair írta:Na akkor ezt most magyarul?Broothy írta: De hogy kicsit szokjuk, íme egy tetszőleges debian csomag telepítési útmutatója, ami működik n900-on!
...
SZóval nem úgy működik, hogy az üzenetekben kikeresem és katt rá, majd "Telepíti xy?"

Ps.: Nem rémítgetek én itt senkit, Isten ments! Aki nem szeretné tudni/látni, az ugorja nyugodtan át, de egy biztos, előbb-utóbb mindenki szembesül majd azzal, hogy olyan cucc kéne neki, amiből hivatalosan nem készítettek Maemo portot, de ott a Debian. Olvastam én már ennél 100X nehezebb Symbian hackeket is, ez szerintem azokhoz képest kutyagumi

- botond
- Adminisztrátor
- Készüléktípus: Huawei P20 Pro
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 58 times
- Kapcsolat:
Na, Broothy kolléga szépen leírta a dolgokat.
Idővel rájönnek majd a többiek is, hogy nincs ebben semmi ördöngősség, ha megszokják, viszont annál hatékonyabb is lesz.
Csak a tisztelt közösség megszokta a Symbiant, eljutott benne egy bizonyos szintre, és elkényelmesedett, és most fél az újtól.
Pedíg itt ha hiszitek, ha nem, sokkal egyszerűbbek a dolgok, mint a Symbianban, csak ezeket is el kell sajátítani ugyanúgy, mint korábban a Symbianban a dolgokat.
Pl az alkalmazások frissítése valóban egy parancs kiadásával lehetséges, ahogyan azt korábban leírták itt. És ez az egy parancs végig frissítgeti az összes telepített cuccot. Nem kell külön újból megszerezni, letöltögetni, feltelepíteni, feltörni, stb.
De nyilván, aki nem használt még linuxot, annak ezek hihetetlennek tűnnek, pedíg ez így működik.
Sokan meg fogják ezt szeretni, csak a kezdő löket kell a népnek, ugyanúgy, mint anno az első Symbis telónál.
Hát a topik szétválasztásával/pucolásával kapcsolatban, én is gondolkodtam, de valóban ezek a dolgok is szorosan ide tartoznak, mivel az N900 oprendszere ez lesz/van, így erről is kell, hogy szóljon a fáma. Ugyanúgy, mint az összes többi topikban a Symbian-é a terep, itt pedíg a linux-é.
Idővel rájönnek majd a többiek is, hogy nincs ebben semmi ördöngősség, ha megszokják, viszont annál hatékonyabb is lesz.
Csak a tisztelt közösség megszokta a Symbiant, eljutott benne egy bizonyos szintre, és elkényelmesedett, és most fél az újtól.
Pedíg itt ha hiszitek, ha nem, sokkal egyszerűbbek a dolgok, mint a Symbianban, csak ezeket is el kell sajátítani ugyanúgy, mint korábban a Symbianban a dolgokat.
Pl az alkalmazások frissítése valóban egy parancs kiadásával lehetséges, ahogyan azt korábban leírták itt. És ez az egy parancs végig frissítgeti az összes telepített cuccot. Nem kell külön újból megszerezni, letöltögetni, feltelepíteni, feltörni, stb.
De nyilván, aki nem használt még linuxot, annak ezek hihetetlennek tűnnek, pedíg ez így működik.

Sokan meg fogják ezt szeretni, csak a kezdő löket kell a népnek, ugyanúgy, mint anno az első Symbis telónál.
Hát a topik szétválasztásával/pucolásával kapcsolatban, én is gondolkodtam, de valóban ezek a dolgok is szorosan ide tartoznak, mivel az N900 oprendszere ez lesz/van, így erről is kell, hogy szóljon a fáma. Ugyanúgy, mint az összes többi topikban a Symbian-é a terep, itt pedíg a linux-é.
- FifiTheReal
- 1. szint
- Készüléktípus: 5800XM SanDisk16GB SU-8W
Szerintem valahol itt már leírtam, de lehet, hogy rosszul emlékszem ...rydair írta:És már arról is kezdtünk dumálni, hogy hogy lehetne net nélkül installálni ezeket.
Pl rátenném a telefonomra a telepítőfájlt, és onnan én is tudnám telepíteni, és tovább is tudnám küldeni, hogy más is tudja egyből telepíteni.
Akkor erre tud valaki valami megoldást már?

Szóval a letöltött deb file-t (az egyszerűség kedvéért ez olyan mint symbian alatt a sis) a terminalban az alábbi paranccsal telepítheted:
dpkg -i letöltött.csomag.neve.deb

Ha a source.list-ben lévő repostory-ból telepítesz, akkor mindezt elintézi helyetted a csomagkezelő, azaz nem kell kézzel keresgetned a függőségeket, ezért például én az ilyen "idegen", illetve saját magam által készített csomagokból lokális repót szoktam készíteni és azt adom hozzá a sources.list-hez.
Így ni:
1. A /etc/apt/sources.list-hez az alábbi két sort adom:
# Helyileg készített deb csomagok
deb file:/usr/local/src deb-packages/
3. Legeneráljuk a Packages.gz file-t, amita csomagkezelő hazsnál majd:
cd /usr/local/src
dpkg-scanpackages deb-packages/ /dev/null > deb-packages/Packages && sed -i '/^Depends: $/ d' deb-packages/Packages && gzip -f9 deb-packages/Packages
apt-get update
apt-get install telöltött.csomag.neve
- Andy1210
- 3. szint
- Készüléktípus: Lumia 535 + Lumia 950XL
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
- Kapcsolat:
ekkor már csak az a gáz ha a megadott repókon sem található meg néhány csomag amitől függ a letöltött cuccunk 

Nokia N900 Tudástár!
-
- 1. szint
És én ijesztgetek???FifiTheReal írta:Kód: Egész kijelölése
cd /usr/local/src dpkg-scanpackages deb-packages/ /dev/null > deb-packages/Packages && sed -i '/^Depends: $/ d' deb-packages/Packages && gzip -f9 deb-packages/Packages

- rydair
- 4. szint
- Készüléktípus: Samsung P6800 + Note 3 + Gear
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 15 times
Hali
Nos pár nap maemó fórumozásnak, nokiával való kommunikációnak és néhány külföldi tesztelőnek köszönhetően sikerült megtudnom, hogy lesznek regionális változatai a telefonnak, tehát lesznek különbözö billkiosztások is.
Viszont minden ékezetes karakterrel rendelkező nyelvnek a régionális változatában elvesznek a fel/le nyíl gombok. (mert egész egyszerűen nincs elég gomb a telefonon
) tehát a fel nyilat a Fn< a le nyilat Fn> gombokkal lehet majd elérni.
Sajnos az angol szoftveres telefonnak a virtuális billentyűzetében sincsenek ékezetes karakterek..
Tehát megint jöhet a mágikus szó: kompromisszum
Vagy dedikált fel,le nyilat nem kapunk, vagy ékezetes betüket nem kapunk.
Bár még lehet, hogy ctrl + ' + a gombbal pl ki lehet hozni egy á betűt, de ezt egyelőre nem tudni
Nos pár nap maemó fórumozásnak, nokiával való kommunikációnak és néhány külföldi tesztelőnek köszönhetően sikerült megtudnom, hogy lesznek regionális változatai a telefonnak, tehát lesznek különbözö billkiosztások is.
Viszont minden ékezetes karakterrel rendelkező nyelvnek a régionális változatában elvesznek a fel/le nyíl gombok. (mert egész egyszerűen nincs elég gomb a telefonon

Sajnos az angol szoftveres telefonnak a virtuális billentyűzetében sincsenek ékezetes karakterek..

Tehát megint jöhet a mágikus szó: kompromisszum

Vagy dedikált fel,le nyilat nem kapunk, vagy ékezetes betüket nem kapunk.
Bár még lehet, hogy ctrl + ' + a gombbal pl ki lehet hozni egy á betűt, de ezt egyelőre nem tudni

A gömb nem más mint egy töredezettségmentesített kocka...
Phablet
Phablet