Nokia N900

Kizárólag Nokia N-szériával foglalkozó témák
moco
Fő moderátor
Fő moderátor
Készüléktípus: Samsung Note 20
Nem:
Has thanked: 930 times
Been thanked: 1093 times

Re: Nokia N900

Hozzászólás Szerző: moco »

most olvasom, hogy menni fog a Sygic térképprogi N900-on
Kép
VESZEKEDNI CSAK PRIVÁTBAN LEHET! AKI A FÓRUMBAN VESZEKSZIK,1 HÉTRE KITILTOM !! :deal:
S10+ Dual / SGS4
rydair
4. szint
4. szint
Készüléktípus: Samsung P6800 + Note 3 + Gear
Nem: Férfi
Has thanked: 28 times
Been thanked: 15 times

Hozzászólás Szerző: rydair »

Broothy írta: pl. egy mplayer simán elfut rajta! Aki nem ismerné, ez egy magyar fejlesztésű média lejátszó, és csak azt nem lehet vele végrehajtani média téren, ami nem létezik!
Egy linket esetleg valaki tud mutatni? :) Én találtam egy 11MB-s filét, dmg formátumban, de nem vagyok benne biztos, hogy az elfutna N900-on. De mindenesetre felpakoltam a telómra, és ha talizok egy N900-az (remélem egy héten belül) akkor kipróbálom, de ezt így előre érzem, hogy nem támogatott formátum fog megjelenni. és akkor bukta az egész.
amúgy Amikor a WMP11 féle médiamegosztásról beszéltem, azt nem írtam oda, hogy még a WMP11-sem tud letölteni az egyéb megosztó eszközökről. Lejátszani tud róluk, de lemásolni a filét nem. Ilyet lehet elvileg ezzel a linuxos csodaprogival?
És itt nem olyan megoldást keresek, hogy "másoljam be a C\....\public-ba...." hanem a nokia által használt hazai hálózat féle megoldásra, ami összegyűjti az összes médiafájlt a telón és megosztja azokat (ez gondolom mennifog a linux csodaplayerrel is) ÉS tudok tallózni a hálózaton található számítógépek kötött és az általuk összegyűjtött, megosztott médiafájlokat (jpg,mp3,avi,mp4) tudom játszani és másolni.
Na ha valaki egy szép GUI val csinál nekem egy olyan progit akár fizetni is hajlandó vagyok érte.
A gömb nem más mint egy töredezettségmentesített kocka...
Phablet :D
Andy1210
3. szint
3. szint
Készüléktípus: Lumia 535 + Lumia 950XL
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Andy1210 »

.deb fájét keress inkább, az felmegy rá, de az is csak dpkg-vel konzolból asszem :D
Nokia N900 Tudástár!
Facebook csoport: Nokia N900 HUN
Broothy
1. szint
1. szint
Készüléktípus: Nokia N900
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Hozzászólás Szerző: Broothy »

http://wiki.maemo.org/Installing_applications
Nos, itt láthatóak a Maemo által támogatott telepítési módok. Látható, hogy a .deb fájlok telepítése támogatott, valamint az apt csomagkezelő is!
Egyébként van a Maemora optimalizált MPlayer is!
http://maemo.org/downloads/product/OS2008/mplayer/
De hogy kicsit szokjuk, íme egy tetszőleges debian csomag telepítési útmutatója, ami működik n900-on!
0, Nyissunk meg egy konzolt!
1, Lépjünk át rendszergazdai módba! A parancs kiadása után a rendszer kéri a rendszergazdai jelszót (alapból egy enter :) )
2, Adjunk hozzá egy olyan telepítési forrást, amiben szerepel az mplayer - az alap debian csomagbázis tökéletes!

Kód: Egész kijelölése

emacs /etc/apt/sources.list
3, Miután a szövegszerkesztő megnyitotta az állományt lelapozunk a végére, és hozzáírjuk az új telepítési forrást:

deb http://http.us.debian.org/debian stable main contrib non-free
(jelentése: debian csomagokat kezel, az ezen http://http.us.debian.org/debian a címen található tárból, és az enbben a tárban lévő stable, main, contrib és non-free típusu csomagokat látja.)
4, Elmentjük a változásokat (), majd kilépünk ()
(Emacs billentyűkombók: http://www.engr.uvic.ca/~dastone/emacs-keys.html - ha bemelegedtek úgyis kell majd :) )
5, Frissítjük a csomagkezelőt

apt-get update
6, Telepítjük az mplayer nevű csomagot és annak függőségeit (amik kellenek az mPlayerhez)

apt-get install mplayer
Voila! Készen is vagyunk!
Az mPlayer használata az alap funkciókig könnyű, tehát lejátszás ilyenek mennek, ám aki komolyabb funkciókat akar kicsalni, olvasson, hiszen mindent én sem vagyok képes egy hozzászólásban lefedni ( http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/hu/index.html ), vagy googlezzünk!
Egy pár érdekesség, ami sokat segít:
Linux alatt bármilyen elérési út gépelése közben kérhetünk kisegészítést: a tab lenyomásával a rendszer kiegészíti az elkezdett elérési utat addig, amíg az egyezés biztos, ha pedig még egy tabot nyomsz kilistázza az összes egyezést. Pl.:
adott /home/ketto és a /home/kettes könyvtárak.
Elkezdünk gépelni: cd /home/k és lenyomunk egy tabot. Akkor kiegészíti a biztos részt: /home/ke. Ha még egy tabot nyomunk, kiírja az egyezéseket: /home/ketto /home/kettes
Ez pl. hasznos lehet a telepíteni kívánt alkalmazásnál:

apt-get install mplay
tab ->

apt-get install mplayer
Ez hasznos lehet a későbbiekben a lustáknak :)
Magyarán nincs más dolgunk, mint felvenni az /etc/apt/sources.list -hez az általunk használni kívánt telepítési forrásokat, frissíteni a csomagkezelőt, és telepíteni. 3 parancs, és van bármink, amit szeretnénk!

Használjátok (majd) egészséggel!
Broothy
1. szint
1. szint

rydair írta:
Broothy írta: De hogy kicsit szokjuk, íme egy tetszőleges debian csomag telepítési útmutatója, ami működik n900-on!
...
Na akkor ezt most magyarul? :lol:
SZóval nem úgy működik, hogy az üzenetekben kikeresem és katt rá, majd "Telepíti xy?"
Azokra a csomagokra, amelyek szerepelnek a http://maemo.org/downloads/Maemo5/ -n, azokat egy kattintással lehet telepíteni a beépített csomagkezelőből, szép grafikus felülettel. Amit én leírtam, az azokra a csomagokra vonatkozik, amelyek az asztali Debian rendszerre készültek, de szeretnénk őket a telefonunkra (sok lesz ilyen :) )! Az, hogy első látásra nehéznek és szokatlannak tűnik, hát benne van, de ahogy egyszer kipróbálod, rájössz, hogy végtelenül egyszerű, és nincs is ennél kényelmesebb megoldás! Most gondolj bele, lehet, hogy furcsa, hogy pötyögnöd kell, de sokkal kifejezőbb! Pl. windows alatt mit csinálsz, ha kell mondjuk a Firefox? Felmész a netre, beírod a googlebe, hogy firefox, letöltöd, telepíted, kattintgatsz. Most pl. az N900 alatt, a teendőd annyi, hogy ahogy megvetted a telót egyszer felveszed a sources.list állományba a Debian forrását, majd akármikor telepítenél valamit már csak kiadsz 2 parancsot: apt-get update és apt-get install firefox! 2 parancs, semmi kézi letöltés, semmi bonyodalom! Én pl. fogadni mernék veled, hogy gyorsabban telepítek fel Linux alatt parancssorból bármit, mint Te grafikus felületen! Én pl. ha Debian van fent a gépemen, nem is használom a grafikus csomagkezelőt, mert lassabban tölt be az ablak, mint mialatt én előcsalom a konzolt és beírom a telepítendő csomag nevét:) A nagy előnye még, hogy pl. a Symbiannal ellentétben, ahol folyamatosan lesed a programok új verzióját, majd törlöd a régit, és telepíted az újat, itt csak beírod: apt-get dist-upgrade, és ezzel az egy paranccsal az összes telepített csomagod ellenőrzi, hogy áll-e rendelkezésre új verzió, és ha igen telepíti is őket!

Ps.: Nem rémítgetek én itt senkit, Isten ments! Aki nem szeretné tudni/látni, az ugorja nyugodtan át, de egy biztos, előbb-utóbb mindenki szembesül majd azzal, hogy olyan cucc kéne neki, amiből hivatalosan nem készítettek Maemo portot, de ott a Debian. Olvastam én már ennél 100X nehezebb Symbian hackeket is, ez szerintem azokhoz képest kutyagumi :) 1 szöveges fájlba kell írni és kiadni 2 parancsot. Persze nem erőszak a disznótor, de hátha azért valaki kíváncsi rá!
botond
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Készüléktípus: Huawei P20 Pro
Has thanked: 25 times
Been thanked: 58 times
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: botond »

Na, Broothy kolléga szépen leírta a dolgokat.
Idővel rájönnek majd a többiek is, hogy nincs ebben semmi ördöngősség, ha megszokják, viszont annál hatékonyabb is lesz.
Csak a tisztelt közösség megszokta a Symbiant, eljutott benne egy bizonyos szintre, és elkényelmesedett, és most fél az újtól.
Pedíg itt ha hiszitek, ha nem, sokkal egyszerűbbek a dolgok, mint a Symbianban, csak ezeket is el kell sajátítani ugyanúgy, mint korábban a Symbianban a dolgokat.

Pl az alkalmazások frissítése valóban egy parancs kiadásával lehetséges, ahogyan azt korábban leírták itt. És ez az egy parancs végig frissítgeti az összes telepített cuccot. Nem kell külön újból megszerezni, letöltögetni, feltelepíteni, feltörni, stb.
De nyilván, aki nem használt még linuxot, annak ezek hihetetlennek tűnnek, pedíg ez így működik. :)
Sokan meg fogják ezt szeretni, csak a kezdő löket kell a népnek, ugyanúgy, mint anno az első Symbis telónál.

Hát a topik szétválasztásával/pucolásával kapcsolatban, én is gondolkodtam, de valóban ezek a dolgok is szorosan ide tartoznak, mivel az N900 oprendszere ez lesz/van, így erről is kell, hogy szóljon a fáma. Ugyanúgy, mint az összes többi topikban a Symbian-é a terep, itt pedíg a linux-é.
FifiTheReal
1. szint
1. szint
Készüléktípus: 5800XM SanDisk16GB SU-8W

Hozzászólás Szerző: FifiTheReal »

rydair írta:És már arról is kezdtünk dumálni, hogy hogy lehetne net nélkül installálni ezeket.
Pl rátenném a telefonomra a telepítőfájlt, és onnan én is tudnám telepíteni, és tovább is tudnám küldeni, hogy más is tudja egyből telepíteni.
Akkor erre tud valaki valami megoldást már?
Szerintem valahol itt már leírtam, de lehet, hogy rosszul emlékszem ... :hmm2:

Szóval a letöltött deb file-t (az egyszerűség kedvéért ez olyan mint symbian alatt a sis) a terminalban az alábbi paranccsal telepítheted:

dpkg -i letöltött.csomag.neve.deb
Ekkor ha a csomag működéséhez szükséges többi csomag fel van már telepítve a rendszeredben, akkor minden zokszó nélkül feltelepül és használhatod is, ha nincs, akkor hibaüzenetet kapsz, hogy ilyen és ilyen csomag megléte kell a most telepítendő program működéséhez. Ekkor ezeket a hiányzó csomagokat keresheted meg és telepítheted kézzel. Jó esetben hamar a függőségi lista végére érsz és nem egy "dependency hell"-ben találod magad :D

Ha a source.list-ben lévő repostory-ból telepítesz, akkor mindezt elintézi helyetted a csomagkezelő, azaz nem kell kézzel keresgetned a függőségeket, ezért például én az ilyen "idegen", illetve saját magam által készített csomagokból lokális repót szoktam készíteni és azt adom hozzá a sources.list-hez.

Így ni:
1. A /etc/apt/sources.list-hez az alábbi két sort adom:

# Helyileg készített deb csomagok
deb file:/usr/local/src deb-packages/
2. Az /usr/local/src/deb-packages katalógusba bemásolom a deb csomagokat, amit innen onnan összeszedtem.

3. Legeneráljuk a Packages.gz file-t, amita csomagkezelő hazsnál majd:

cd /usr/local/src
dpkg-scanpackages deb-packages/ /dev/null > deb-packages/Packages && sed -i '/^Depends: $/ d' deb-packages/Packages && gzip -f9 deb-packages/Packages
4. Kiadjuk az alábbi parancsokat a csomagkezelő frissítéséhez:

apt-get update
5. Ezekután már telepíthetjük, a bemásolt csomagot és kezeli minden függőségét a csomagkezelő:

apt-get install telöltött.csomag.neve
Andy1210
3. szint
3. szint
Készüléktípus: Lumia 535 + Lumia 950XL
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Andy1210 »

ekkor már csak az a gáz ha a megadott repókon sem található meg néhány csomag amitől függ a letöltött cuccunk :D
Nokia N900 Tudástár!
Facebook csoport: Nokia N900 HUN
Broothy
1. szint
1. szint

FifiTheReal írta:

cd /usr/local/src
dpkg-scanpackages deb-packages/ /dev/null > deb-packages/Packages && sed -i '/^Depends: $/ d' deb-packages/Packages && gzip -f9 deb-packages/Packages
És én ijesztgetek??? :) :) :)
rydair
4. szint
4. szint
Készüléktípus: Samsung P6800 + Note 3 + Gear
Has thanked: 28 times
Been thanked: 15 times

Hozzászólás Szerző: rydair »

Hali
Nos pár nap maemó fórumozásnak, nokiával való kommunikációnak és néhány külföldi tesztelőnek köszönhetően sikerült megtudnom, hogy lesznek regionális változatai a telefonnak, tehát lesznek különbözö billkiosztások is.
Viszont minden ékezetes karakterrel rendelkező nyelvnek a régionális változatában elvesznek a fel/le nyíl gombok. (mert egész egyszerűen nincs elég gomb a telefonon :D ) tehát a fel nyilat a Fn< a le nyilat Fn> gombokkal lehet majd elérni.
Sajnos az angol szoftveres telefonnak a virtuális billentyűzetében sincsenek ékezetes karakterek.. :(
Tehát megint jöhet a mágikus szó: kompromisszum :D
Vagy dedikált fel,le nyilat nem kapunk, vagy ékezetes betüket nem kapunk.
Bár még lehet, hogy ctrl + ' + a gombbal pl ki lehet hozni egy á betűt, de ezt egyelőre nem tudni :D
A gömb nem más mint egy töredezettségmentesített kocka...
Phablet :D
Válasz küldése

Vissza: “N-széria”