Shyciii írta:VodaKata írta:
Régen volt az a szabály, hogy a 3. szervizelés után cseréltek.
Most az az alapelvük, hogy ameddig egy készülék javítható (vagy van rá esély, hogy javítható), addig javítják (próbálják javítani). Ha a javítás akkora költséggel járna, ami meghaladja egy új készülék árát (persze nem azt az árat, amennyiért mi vesszük), akkor cserélik.
Én nap mint nap ezzel foglalkozom, többek között, és van olyan ügyfelünk, akinek már 8-adszorra van szervizben a telefonja....
Azt mondta, a tizediknél pezsgőt bontunk....
Szabály? Én úgy emlékszem, hogy ez nem szabály, hanem törvény. Egy olyan készülék, amivel a gyártó nem tud mit kezdeni, azpn mégis mit javítanak 8-adszorra is? Semmit.
Amúgy nekem Samsung tv volt így. Gyári hibás volt, technológia xar. A szervíz tudta ezt (főleg miután közöltem velük, hogy utána néztem, és valóban ez van). Samsung magyarországot felhívtam, mondták hogy beszélnek a szervízzel. Ezekután a szervíz egy alkalom után kitöltötte a garis papíron mind a három(!) "rublikáját", amivel vissza a bolthoz, és kaptam is vissza a tv árát. Nah jó egy picikét kelle fogyasztóvédelmet emlegetnem a Samsung Hungarynak, de alapvetőleg könnyen ment, lévén én voltam védve a szabályozás által, nem ők.
Amúgy telefonnál nem értem, hogy mi az hogy van rá esély hogy javítható. Minden xaráért már alaplapot cserélnek. Gyakorlatilag ennél mélyebbre nem tudnak nbyúlni, ergo 1(!) javítással kideríthető, hogy a probléma megoldódik-e, vagy elhúzódik a halálunkig.
Nem tudom, hogy tényleg törvény volt-e, lehet, hogy igazad van. Nem tudom. Szerencsére (?) én csak közvetítek az ügyfél és a szerviz között, bár egy ideje már mindenem tele van az egésszel... Rengeteg problémás esetünk van, de mi próbálunk 100%-osan az ügyfél mellett állni. Van, hogy mi adunk be reklamációt a szerviznek az ügyfél helyett. Pl. pár nappal ezelőtt egy házaspár azonos típusú, egyaránt 2-3 hónapos Nokiáján teljesen megkopott a navi billentyű. Mindkettőn ugyanolyan mértékben, tipikus anyaghiba. Mindkettőt elküldtem, az egyiken cserélték, a másikon visszautasították, mondván, ez nem garanciális hiba!
Persze ügyfelet ki sem értesítettem, azonnal felvettem a kapcsolatot a logisztikával, ahol reklamáció után, nagy kegyesen azt válaszolták, na jó, küldjem vissza azt, amelyiken nem cserélték, most megteszik. Szóval minden attól függ, kihez kerül a telefon, a levél.
Egy másik esetben a szerviz nem találta jogosnak azt az ügyfél által jelzett panaszt, hogy fél nap alatt lemerül az akksi. A 4. visszafordítás után megbeszéltük az ügyféllel, hogy mi a boltban teszteljük pár napig a telefont, és mi is tapasztaltuk, hogy fél-1 napot bír. Vissza szervizbe, megjegyzés: bolt által tesztelve, ügyfél panasza jogos. Szerinted mi lett az eredmény? Ugyanúgy jegyzőkönyv, miszerint a készülék üzemszerű körülmények között tökéletesen működik, stb. stb.
És ha már a fogyasztóvédelmet emlegetted: sajnos vele sem lehet semmit elérni. A 3., 4. szerviz után mi felajánljuk, hogy akkor legyen fogyasztóvédelem. Elküldjük, majd az esetek 80%-ában az az eredmény jön vissza, hogy fv szerint nem hibás a készülék. Onnantól hova mész?? Felettük már nem igazán van senki, akihez bevizsgálásra lehet küldeni... Ha pedig az jön vissza, hogy tényleg
a termék, akkor sem értél el semmit, csak van egy papír a kezedben, amivel boldog lehetsz. Ugyanis
a fv nem kötelezheti a szervizt, vagy a kereskedőt az áru cseréjére!!! Ha van egy téged igazoló fogyasztóvédelmi jegyzőkönyved, azzal csak annyit tehetsz, hogy ha polgári jogi úton akarod érvényesíteni az akaratodat, a bíróságon be tudod mutatni a papírt, hogy tényleg hibás a termék. Kis értékű termék miatt viszont nem éri meg pert indítani, többe fog kerülni a leves, mint a hús. Jól ki van ez találva...
Az, hogy mind a 3 rubrika ki van töltve a garjegyen, sajnos nem jelent semmit. Nekünk pl ilyenkor pótlapot kell hozzátűznünk...
Alaplapcsere? Az E52-m előtt 6303-am volt 1,5 évig. Elejétől gond volt a hangjával, beszéd közben visszhangzott, néha elment a hang 1-2 pillanatra, hívásnál az első tárcsahang helyett torz sípolás hallatszott. 1. szervizelés: fődarab-csere, új IMEI. Hiba továbbra is fennállt. 2. szervizelés: külső burkolat csere, biztos ami biztos. Szóval volt egy vadiúj telefonom.
Mondanom sem kell, hiba szintén jelentkezett. 3. szervizelés: belső tisztítás. Ekkor úgy jött vissza, hogy be volt ragadva a * gomb, és nem működött az automatikus bill.zár. 4. szerviz: javítva a billentyűhiba, újra hanghiba. Na ekkor mondtam, hogy ebből elég volt, veszek egy másik telefont. Mindezt úgy, hogy tudták, hogy ki vagyok, nem egy külső ügyfél, hanem belső dolgozó.
És végül, szeretném, ha tudnátok, hogy az értékesítő, kereskedő saját döntésre csak 3 munkanapon belül cserélhet hibás terméket (vásárlás napja és hétvége nem számít bele). Utána csak a szerviz adhat engedélyt a cserére, ezáltal a kereskedő teljesen tehetetlen, hiába szeretne az ügyfélnek segíteni, ha nem engedik.
Elnézést ezért a hosszú, és kicsit keserű hangvételű levélért, de szeretném, ha megértenétek, hogy nekünk, akik köztetek és a szerviz között állnak, néha ugyanúgy, ha nem jobban a könyökünkön jön ki ez az egész huzavona, ami a hibás telefonok körül történik...