kovacsp911 írta:
Bocs , de megcáfolom amit írsz.Illetve csak részben van igazad.Nekem Nokia 5230 Navi készülékem van eredeti szoftverrel (v 20.0.005).A 3.06.587 OVI maps van feltelepítve.Nincs a telefonhoz internet előfizetésem, ezért csak a beépített GPS van használatban.Ha gyakran , kb. heti 2-3 alkalommal használom a telefont navigációra, akkor kb.10 és 30 másosodperc között talál jelet .Ma például használtam navigációra és a lakóhelyemtől kb. 30 km-re leállítottam a navigációt.Aztán órákkal később otthon kiváncsiságképpen újra bekapcsoltam a navigációt és kb. 4-5 másodperc alatt tálált jelet és mutatta a pozíciómat.(a GPS antennám nem "tuningolt") Egyébként , ha csak havonta egyszer használom a Navigációt,akkor legalább 8-10 perc kell mire talál jelet.Megjegyzem van navigációs készülékem is ,annál is ez van,ha ritkán használom hosszabb idő kell neki amíg jelet talál.
Őszintén szólva, én az OVI Mapsot nem használom, csak a Garmint, mivel az Ovi még eléggé gyerekcipőben jár. Tehát amit írtam, az garminos tapasztalat, de gondolom a pozicionálásban nem nagyon lehet eltérés. Amint írod, nincs net előfizetésed, de ha T-Mobileos vagy, akkor alapban ott a SIMen a net start, ami bár piszok drága, (13Ft/10 KB) de mivel a GPS adatforgalma, indítási alkalmankét csak pár kilobájt, Szinte észre sem veszed a számládon.
Egyébként a szoft a telón nálam is eredeti, 52.0.007.
Az természetesen a garminnál is úgy műxik, ha csak a beépített GPS megy, akkor, ha gyakran van indítva, Pár,de nem 2-5, inkább 20-30 másodperc alatt megy a 3D navigáció. Ha ritkán, akkor lényegesen hosszabb idő kell a pozicionáláshoz. Viszont, ha be van kapcsolva az AGPS, akkor még hidegindítás esetén is, 3-5 másodperc alatt feláll a 3D navigáció és ami fontos, lényegesen kisebb a tereptárgyak, épületek, időjárás, befolyása a jelre, sőt, még épületen belül is pár másodperc alatt jelet talál.
Ez a 2 másodperc,számomra hihetetlen, Sőt, ha csak a beépített GPS megy,az 5 másodpercet sem tudom elhinni. Ugyanis azok a műholdak, meglehetősen magasan vannak, a jelszint pedig meglehetősen kicsi. Namost nem elég a műholdat a vevőnek megtalálni, hanem onnan le kell tölteni a GPS adatokat is. Méghozzá nem egy, hanem legalább 3, vagy több műholdról.
A telefonokban pedig, az ideális 12-15 cm helyett, a GPS antenna mindössze 1,5-3 cm hosszú.
A "tuning" egyébként azt jelenti, hogy az én telómban az antenna hossza lett megcsinálva, 14 centisre.