Üdv mindenkinek!
Itt van a leírás, de tényleg nagyon vigyázz vele!
Ha elb...od, akkor nem fog tudni boot-olni az N900-ad. (Nekem elsőre reflash lett a vége.)
Ezért nem árt, ha először a Backup alkalmazással biztonsági mentést csinálsz a dolgaidról.
SEMMILYEN FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK A LEÍRTAKKAL KAPCSOLATBAN.
Itt van az, amelyikről
a kép szól.
(És benne van a Shift+Backspace=Delete.)
Először olvasd végig a leírást, utána kezdj neki a lépéseknek!
Szükséged lesz egy működő SSH alkalmazásra (az N900-on) és WinSCP-re (Windows alatt), ha a gépeden szeretnéd elvégezni (
leírás itt), vagy egy Midnight Commander-re, ha közvetlenül az N900-on (
leírás itt). Én a WinSCP-s megoldást javaslom.
Keresd meg a következő mappát: "/usr/share/X11/xkb/symbols/nokia_vndr", ebben lesz egy "rx-51" nevű fájl. Ez egy szöveges fájl. A végéhez add hozzá a következőt (enter, majd copy-paste a fájl végére):
Kód: Egész kijelölése
partial alphanumeric_keys
xkb_symbols "hu" {
include "nokia_vndr/rx-51(english_base)"
name[Group1] = "Hungarian";
// 1. sor
key <AD10> { [ p, P, odiaeresis, Odiaeresis ] };
key <AB08> { [ comma, semicolon, udiaeresis, Udiaeresis ] };
key <BKSP> { [ BackSpace, Delete, oacute, Oacute ] };
// 2. sor
key <UP> { type[Group1] = "PC_FN_LEVEL2", symbols[Group1] = [ Up, odoubleacute ] };
key <RTRN> { [ KP_Enter, KP_Enter, uacute, Uacute ] };
key <KPEN> { [ Return, Return, uacute, Uacute ] };
// 3. sor
key <AB01> { [ z, Z, iacute, Iacute ] };
key <AB02> { [ x, X, 0, 0 ] };
key <AB03> { [ c, C, equal, equal ] };
key <LEFT> { type[Group1] = "PC_FN_LEVEL2", symbols[Group1] = [ Left, eacute ] };
key <DOWN> { type[Group1] = "PC_FN_LEVEL2", symbols[Group1] = [ Down, aacute ] };
key <RGHT> { type[Group1] = "PC_FN_LEVEL2", symbols[Group1] = [ Right, udoubleacute ] };
};
Ezek után keresd meg a "/usr/share/scv_layouts" mappát, és vagy csinálj egy másolatot ugyanebbe a mappába az "us.vkb" fájlról "hu.vkb" néven, ekkor a Sym-re megjelenő cuccos ugyanaz lesz, mint az alap vagy töltsd le
az enyémet, amit egy kicsit testre szabtam. Ez tartalmazza a Sym billentyű lenyomására megjelenő cuccokat. (Ha nincs ilyen nevű fájl, akkor a Sym-re egy üres ablak fog megjelenni.)
Most már nincs más dolgod, mint bemenni a Settings-be, Text input, és a Hardware keyboard layout-ba beállítani a "Hungarian"-t.
Ha készen vagy, teszteld le a fájlban levő billentyűkombinációkat. Ha minden működik, és semmi sem gyanús, akkor reboot-old az N900-at. Ha sikeresen újraindul (nálam így volt), akkor nincs hiba. Ha rossz a fájl, nem fog rendesen elindulni.
Még egyszer: SEMMILYEN FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK A LEÍRTAKKAL KAPCSOLATBAN.
Még valami:
innen letölthető az "rx-51' fájl és az "us.vkb" eredeti változata (és a saját "hu.vkb"-m is), és egy text fájlban az általam kitalált layout, illetve egy második is, ami a valutabillentyűket remap-eli, a nullát és az egyenlőségjelet békén hagyja. (Én jelenleg ez utóbbit használom.)
SZERK.:
Ha van rá igény, írhatok egy cikket, és megkérhetem Salmit vagy Neccet, hogy tegyék fel a SmartNews-ra.