Nokia N900
- botond
- Adminisztrátor
- Készüléktípus: Huawei P20 Pro
- Nem: Férfi
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 58 times
- Kapcsolat:
Re: Nokia N900
Ez szerintem vinni fog mindent, már csak a Linux miatt. Itt korlátlanok lesznek a lehetőségek, nem beszélve arról, hogy sokkal többen fejlesztenek linuxok alá, mint Symbian alá. Így sztem egy éven belül már sokezer letöltés fogja majd várni itt a látogatókat.
Ezzel a telóval már nagyon dúrva dolgokat is meg lehet majd csinálni, főleg, ha az embernek az otthoni gépén is linux van. Csak rácsatlakozik az ember a gépről erre a telóra, és úgy lehet benne turkálni, mintha egy másik linuxos PC-n tenné. Vagy akár az erőforrásokat is megoszthatja az ember a gép és a teló között, stb. Tehát itt majdnem hogy csak a képzelet szabhat határt.
Ezzel a telóval már nagyon dúrva dolgokat is meg lehet majd csinálni, főleg, ha az embernek az otthoni gépén is linux van. Csak rácsatlakozik az ember a gépről erre a telóra, és úgy lehet benne turkálni, mintha egy másik linuxos PC-n tenné. Vagy akár az erőforrásokat is megoszthatja az ember a gép és a teló között, stb. Tehát itt majdnem hogy csak a képzelet szabhat határt.
- Segal
- Admin segéd
- Készüléktípus: Samsung Galaxy S8+
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 747 times
ez felejtős a windows-nak x86 os proci kell ez meg nem fogja tudnibuster írta:simán elképzelhetőnek tartom a wine futtatását is, amivel pedig rendes Windows-os programokat lehet majd futtatni.
- botond
- Adminisztrátor
- Kapcsolat:
Én sokáig debian-t használtam Gnome kezelőfelülettel itthon. Nemsokára újra felteszem.nsee írta:off mondjatok akkor (tréningnek meg tuti futtatható linux-ot kezdőnek) nekem pl megoldást gyakorlás -képpen erre a platformra on
http://www.debian.org/index.hu.html
Ezt a disztribúciót bátran ajánlom akár kezdőknek is, mert nagyon egybepakolták, könnyű a használata, és nagyon jó a csomagkezelője, tehát gond nélkül letölthetsz hozzá programokat, egy többezres listából, persze ingyen...
Hát ha ezen az N900-on egy teljes értékű linux lesz, akkor bizony nem lesznek akadályok. Akkor a wine is elfut rajta gond nélkül. És abban meg lehet akár a jó öreg Total Commanderünket is futtatni
A jó öreg linux majd megoldja, hogy elhitesse a programokkal, hogy x86 van alattuk
Mondjuk a nagy durranás az az lenne, ha felmenne rá a VirtualBox, és akkor lejhetne bele akár XP-t is telepíteni.
Nekem a debian 5-ös alatt futott a VirtualBox, és benne egy fullos XP telepítés. Hangokkal, videóval, stb. És persze az XP-t a Linux tűzfala védte, ami azért jóval erősebb, mint bármelyik windowsra kiadott tűzfal.
Persze ezek mind futurisztikusnak tűnhetnek egyesek számára, de a linuxnak az a lényege, hogy minden platformon elfut, szinte minden hardvert támogat. És így a linux alatt már minden olyan progi elfut, ami a PC-nken lévő linuxunkon.
És még azért annyit megjegyeznék, hogy ez azért más lesz egy kicsit, mint a Symbian indulása, mert azért itt nemcsak hogy egy kiforrott operációs rendszerről van szó, hanem a legkissebb túlzás nélkül is a létező legjobb oprendszerről, ami röhögve zsebrevágja az XP-t, a vistát, meg a win7-et is tudásra.
Windows megszállottak most furán nézhetnek, de aki ismeri a linuxot, az tudja miről beszélek.
Végre eljön egy új korszak, ami még szebb, és jobb lesz, mint a Symbian.
Ja, hogy ne itt offoljunk a linux rejtelmeiről - bár mostantól ez is idetartozik - ha lesz rá igény, csinálok neki egy külön fórumot, ahol csak ezzel foglalkozunk majd. És akik még nem ismerik, azok remélhetőleg kedvet kapnak rá.
- botond
- Adminisztrátor
- Kapcsolat:
Itt a wine-nél, meg a virtualbox-nál az a lényeg, hogy a windows-os progik úgy látják a hardvert, ahogy a linux mutatja nekik, tehát egy jó emulátor el tudja hitetni a rajta futó programokkal, hogy olyan hardver van alatta, amilyen neki kell. De ez bármilyen platformon futó emulátorra igaz.
Emlékezzetek csak, hogy Symbianra is van commodore emulátor, amin szépen futnak is a régi C64-es játékok, pedíg azok is teljesen más hardverre készültek.
Tehát, lehet, hogy nem rögtön az elején, de idővel átfordítják a linuxos programok zömét erre a fajtára. És mivel maga az oprendszer kernel-je ugyanaz, így nem is lesz nehéz dolguk.
Tehát itt iszonyat lehetőségek ígérkeznek.
Arról nem beszélve, hogy egy linux rendszer alá bárki fejleszthet programokat, ha már ismeri mondjuk a C nyelvet.
És szerintem itt már nem lesznek ilyen idióta szignózások, meg sok marhaság, mint a mostani Symbian-oknál, hanem szépen terjedni fognak a progik, mindenféle akadály nélkül, mivel a linux lényege, hogy GNU liszensz alá tartozik, tehát ingyenes. És innentől fogva a progik 95%-a ingyenes. Tehát nagy valószínűséggel itt is hasonlóképpen lesz.
A kategóriák létrehozása már napirenden van, így az elkövetkező napokban megcsinálom.
A külön linuxos fórumra pedíg azért gondoltam, hogy a különböző oprendszer specifikus dolgokat pedíg ott lehet majd tematikusan megbeszélni, így akik most ismerkednének a rendszerrel, azok is könnyebben becsatlakozhatnak.
Emlékezzetek csak, hogy Symbianra is van commodore emulátor, amin szépen futnak is a régi C64-es játékok, pedíg azok is teljesen más hardverre készültek.
Tehát, lehet, hogy nem rögtön az elején, de idővel átfordítják a linuxos programok zömét erre a fajtára. És mivel maga az oprendszer kernel-je ugyanaz, így nem is lesz nehéz dolguk.
Tehát itt iszonyat lehetőségek ígérkeznek.
Arról nem beszélve, hogy egy linux rendszer alá bárki fejleszthet programokat, ha már ismeri mondjuk a C nyelvet.
És szerintem itt már nem lesznek ilyen idióta szignózások, meg sok marhaság, mint a mostani Symbian-oknál, hanem szépen terjedni fognak a progik, mindenféle akadály nélkül, mivel a linux lényege, hogy GNU liszensz alá tartozik, tehát ingyenes. És innentől fogva a progik 95%-a ingyenes. Tehát nagy valószínűséggel itt is hasonlóképpen lesz.
A kategóriák létrehozása már napirenden van, így az elkövetkező napokban megcsinálom.
A külön linuxos fórumra pedíg azért gondoltam, hogy a különböző oprendszer specifikus dolgokat pedíg ott lehet majd tematikusan megbeszélni, így akik most ismerkednének a rendszerrel, azok is könnyebben becsatlakozhatnak.
- buster
- 1. szint
- Készüléktípus: [5800 Tube] -- [N900]
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
- Kapcsolat:
A windows-nak igen, de a wine csak emulálja a windowst és úgy néz ki keresztplatformosítható, ezáltal majd lehet windows-os programokat futtatni a telón. Az egyetlen probléma jelenleg az ntldr és hasonló windows-ból lopott binárisokkal van, de winehq-nál már rég folglalkoznak a kérdéssel. Nem hiszem, hogy olyan baromi erős lesz a cucc, de olyan dolgok, amikhez nem kell sok erőforrás simán menni fognak. TotalCommander meg ilyenek.Segal írta:ez felejtős a windows-nak x86 os proci kell ez meg nem fogja tudnibuster írta:simán elképzelhetőnek tartom a wine futtatását is, amivel pedig rendes Windows-os programokat lehet majd futtatni.
- botond
- Adminisztrátor
- Kapcsolat:
Hát igen, de azért kezeljük fenntartással a wine-t, mert a komolyabb progik nem futnak el vele.
Én pl Total Commandert, Winampot, és egyébb apróbb progikat elfuttattam rajta.
Viszont a Total Commander, és a hasonló fájlkezelők, valamint a DOS-os parancssori fájlkezelésnek nem sok haszna van, mert maga a Wine rendszer csak a saját virtuális könyvtárszerkezetét látja, így tehát van saját windows, program files, stb mappája, és azokban lehet turkálni. Tehát inkább csak érdekességként lehet a fájlkezelést használni.
Viszont sokmás windowsos program hasznosá válhat, ha tudjuk futtatni a telónkon.
Ami igazi előnyeit én látom ennek a dolognak, az például egy FTP daemon feltelepítése, aminek a segítségével FTP-progikkal tudunk a telónkban turkálni, mintha egy másik tárhely lenne.
Vagy akár az ember feltesz egy Apache webszervert, PHP-t, és MySQL-t és máris üzemeltethet akár több weboldalt is a telójáról.
Vagy ha például otthoni gépen is linux van, akkor egy SSH-val belép az ember, és programokat, folyamatokat futtathat távolról a gépén, vagy akár fordítva.
Tehát a lehetőségek korlátlanok.
Én pl Total Commandert, Winampot, és egyébb apróbb progikat elfuttattam rajta.
Viszont a Total Commander, és a hasonló fájlkezelők, valamint a DOS-os parancssori fájlkezelésnek nem sok haszna van, mert maga a Wine rendszer csak a saját virtuális könyvtárszerkezetét látja, így tehát van saját windows, program files, stb mappája, és azokban lehet turkálni. Tehát inkább csak érdekességként lehet a fájlkezelést használni.
Viszont sokmás windowsos program hasznosá válhat, ha tudjuk futtatni a telónkon.
Ami igazi előnyeit én látom ennek a dolognak, az például egy FTP daemon feltelepítése, aminek a segítségével FTP-progikkal tudunk a telónkban turkálni, mintha egy másik tárhely lenne.
Vagy akár az ember feltesz egy Apache webszervert, PHP-t, és MySQL-t és máris üzemeltethet akár több weboldalt is a telójáról.
Vagy ha például otthoni gépen is linux van, akkor egy SSH-val belép az ember, és programokat, folyamatokat futtathat távolról a gépén, vagy akár fordítva.
Tehát a lehetőségek korlátlanok.
- botond
- Adminisztrátor
- Kapcsolat:
Na, csak sikerült végeznem a telepítési útmutatóval.
A linux új fórumja itt található:
viewforum.php?f=120
Így tehát ami linux specifikus dolog, tehát nem függ szorosan össze az N900-al azokat ebben az említett fórumban kérjük megbeszélni, akár új témában, vagy a meglévőekben.
Ez a topik pedíg megmarad konkrétan az N900 számára, tehát minden olyan beszélgetés, amik szorosan összefüggnek az N900-al.
A linux új fórumja itt található:
viewforum.php?f=120
Így tehát ami linux specifikus dolog, tehát nem függ szorosan össze az N900-al azokat ebben az említett fórumban kérjük megbeszélni, akár új témában, vagy a meglévőekben.
Ez a topik pedíg megmarad konkrétan az N900 számára, tehát minden olyan beszélgetés, amik szorosan összefüggnek az N900-al.
- buster
- 1. szint
- Készüléktípus: [5800 Tube] -- [N900]
- Kapcsolat:
Nagyon érdekes dolgot találtam ma...nézegettem a telefont, és meg mertem volna rá esküdni, hogy van benne infra modul, pedig egyetlen leírásban sem írják, sőt kifejezetten azt írják, hogy nincs benne. De megnézitek ezt a képet akkor ezen látszik egy kis ablak, amiről nem tudni, hogy mi.
Nos itt a videó és a bizonyíték, hogy van benne. Nagyon nagyon jó hír, hiszen open souce és támogatja a lirc-et, aminek nagyon nagy az adatbázisa. http://www.youtube.com/watch?v=HblSL0hG6Wg
Nos itt a videó és a bizonyíték, hogy van benne. Nagyon nagyon jó hír, hiszen open souce és támogatja a lirc-et, aminek nagyon nagy az adatbázisa. http://www.youtube.com/watch?v=HblSL0hG6Wg
-
- Újonc
- Készüléktípus: N900
mar csak azt kellene kideriteni, hogy lehet-e majd frissiteni Maemo 6-ra mert ha igen akkor nagyon idotallo telo lenne.
Mivel a Maemo 6-al es a Symbian4-el jon a QT ezutan mar a sokak altal hianyolt multitouch is bele kerulne es rengeteg mas is...
Mivel a Maemo 6-al es a Symbian4-el jon a QT ezutan mar a sokak altal hianyolt multitouch is bele kerulne es rengeteg mas is...