Alapvetően a gondom hogy minden billentyűzet nagyjából hasonló elven működik, sőt ma már nagyon lényeges eltéréseket nem is igen találtam közöttük. Azért a gyártók próbálják kényelmesebbé tenni a gépelést, azonban akinek volt már symbian a kezébe talán emlékszik a dayhand kínai billentyűzetre (azt hiszem kínai fejlesztés, de mérget nem vennék rá) ami a magyar nyelvi módosítás után nekem a mai napig az egyik kedvencem. Sajnos androidra még nem találtam ilyen megoldást.
A titka lényegében csak annyi hogy ha például "á" betűt akarsz írni nem kell különösebben megerőltetned magad csak ráböksz az "a"-ra és felhúzod az ujjad. Ennyi. Nincs várakozás és listában kotorászás. Az "u"-nál bonyolultabb lenne mert ugye itt lehet hossz "ú" rövid "ü" és hossz "ű", de csak annyi, hogy ha az "u"-n lefelé húzod az ujjad kapsz azonnal egy "ü"-t, balra az "ú" jobbra pedig az "ű". És ha speciális karakter is tartozik a billentyűhöz, akkor az is hasonlóan kerül ide. Annyi a kitétel, hogy egy billentyűre az alapleütésén kívül maximum négy másik elem tartozhat.... több mint bőven elég.
Az eddigi összes billentyűzet amit próbáltam a droidon, azonban ezt az iphonos ökörséget hozza miszerint tartod egy kicsit a betűt és kapsz egy listát amiből megkeresheted, hogy mit akarsz beilleszteni. Ez egyes billentyűkön egész emberi, mert például az "a"-nál csak az "á"-t dobja ki mint választható elemet, de van amelyiken az "á" minden variánsát, meg még pár spéci karaktert is kilistáz. Na ezzel aztán gyorsan lehet gépelni mondhatom. Tengernyi elütés és néha eszméletlen idegesítő autocorrect

Nagyjából ez az alapfeature amivel minden billentyűzet rendelkezik.
T9 - egy másik feature amely egyre több billentyűzeten megjelenik. Ennek a lényege hogy nem leütögetve írod a szavakat hanem az ujjadat mindig a következő betűre húzva rakod össze a szót. Ha jól a fejedbe vésted melyik betűt hol találod ez egy egész kényelmes módja lehetne a gépelésnek. Az autocorrect itt fokozottan hasznos mert az átlag magyar szeret é á és í betűket írni nem beszélve a többi hosszú magánhangzónkról amik az amúgy se túl terebélyes billentyűzeten nem nagyon férne el (azért van nem egy amelyikre rákerül).
Aztán ott vannak az igazi deviánsok akik nem az alapot dolgozzák át kicsit hanem teljesen a kerék feltalálásától indítják el a fejlesztést. Főleg különféle gesture-kra építve azt, hogy mit fogsz írni. A számomra legidegesítőbbek amelyek ki próbálják találni hogy mit szeretnél írni. Ez olyan mint az autocorrect csak nagyban csinálja XD
A topic lényege, hogy összeszedjük az általunk ismert és hasznosnak tartott keyboardokat és megvitatjuk, hogy esetleg miért érdemes egyiket vagy inkább a másikat preferálni jobban.