Programozással kapcsolatos ötletek, megoldások

Minden, ami nem tartozik a felsorolt fórumokba.
Avatar
notaridavid
2. szint
2. szint
Hozzászólások: 268
Csatlakozott: 2009-06-20 szomb. 14:31:34
Készüléktípus: Samsung Galaxy S2+I9100XWKK5
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós
Has thanked: 14 times
Been thanked: 1 time

Re: Programozással kapcsolatos ötletek, megoldások

Hozzászólás Szerző: notaridavid »

Sziasztok,

ha valakit érdekel a mobilprogramozás Qt v. Java annak ajánlom figyelmébe a következő lehetőséget:

http://www.developer.mobil-academy.hu/index.php :cool3:
Samsung Galaxy S II PDA: I9100XWKK5
Dell Studio 1737
http://www.google.hu
Kép

mcbody
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2012-11-21 szer. 00:58:39
Készüléktípus: 7650
Nem: Férfi
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Programozással kapcsolatos ötletek, megoldások

Hozzászólás Szerző: mcbody »

Üdv!
Választ szeretnék kapni arra kérdésemre, hogy 6310i-be hogy tudom beletenni a NETmonitort, és hogyan?
Mivel van a telónak bluetooth-ja és működik a kapcsolat a gépemmel, rá tudom-e tenni azzal a programot? Mert infrával ha jól tudom lehet, csak az szerintem bonyolultabb, no meg nincs infra portom a géphez :)

Előre is köszönöm a válaszokat, és a segítséget!

Avatar
Damir
Kiemelt 6. szint
Kiemelt 6. szint
Hozzászólások: 8779
Csatlakozott: 2010-04-06 kedd 20:58:49
Has thanked: 48 times
Been thanked: 349 times

Re: Programozással kapcsolatos ötletek, megoldások

Hozzászólás Szerző: Damir »

mcbody írta:Üdv!
Választ szeretnék kapni arra kérdésemre, hogy 6310i-be hogy tudom beletenni a NETmonitort, és hogyan?
Mivel van a telónak bluetooth-ja és működik a kapcsolat a gépemmel, rá tudom-e tenni azzal a programot? Mert infrával ha jól tudom lehet, csak az szerintem bonyolultabb, no meg nincs infra portom a géphez :)

Előre is köszönöm a válaszokat, és a segítséget!
Szia!
Ez a topic programfejlesztéssel foglalkozna, ha lenne rá igény, így a kérdésed rossz helyre került.

Viszont, ha már írok, legyen válasz is.... Biztos a telefon típusa? Milyen adatforgalmat akarsz te figyelni ezen a telefonon? :) Csak mert olyan bődületes adatmennyiséget nem tudsz generálni...

Avatar
ferret
Fő moderátor
Fő moderátor
Hozzászólások: 5478
Csatlakozott: 2009-01-12 hétf. 21:06:08
Készüléktípus: RedmiNote4+250 old nokia
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: a nyúlon túl
Has thanked: 112 times
Been thanked: 345 times

Re: Programozással kapcsolatos ötletek, megoldások

Hozzászólás Szerző: ferret »

mcbody írta:Üdv!
Választ szeretnék kapni arra kérdésemre, hogy 6310i-be hogy tudom beletenni a NETmonitort, és hogyan?
Mivel van a telónak bluetooth-ja és működik a kapcsolat a gépemmel, rá tudom-e tenni azzal a programot? Mert infrával ha jól tudom lehet, csak az szerintem bonyolultabb, no meg nincs infra portom a géphez :)

Előre is köszönöm a válaszokat, és a segítséget!
Nokia Netmonitor

Kép

A Netmonitorral a készülékről és a használt hálózatról lehet a szokásosnál többet megtudni, illetve néhány dolgot befolyásolni.

A Netmonitor menü minden 3110-es utáni Nokiában benne van, de a gyárból kikerülő telefonokon nincs aktiválva. Az aktiváláshoz infraportra vagy kábelre és egy programra van szükség. Az aktivált Netmonitor használatához már nincs szükség ezekre, tehát praktikus megoldást jelenthet egy ismerős boltban vagy szervizben megkérni valakit, hogy aktiválja. Ha van infrád vagy kábeled, Logomanagerrel vagy más hasonló programmal aktiválhatod magad is.

A Netmonitor a menü végén szokott elhelyezkedni (10-11-12). Sajátos módon nemcsak a telefontól függ a menü sorszáma, hanem a SIM-től is, ugyanis a SIM toolkit (gy.k. MenüÁsz) menü a szokásos menü és a Netmonitor közé szokott beékelődni.

A Netmonitor menünek nincsenek a hagyományos értelemben vett menüpontjai, ehelyett ''tesztek'' vannak, amelyeket sorszámukkal azonosítanak. A tesztoldalak puritán módon leginkább csak az információra koncentrálnak és nem mondják meg, hogy mi micsoda, ezért a leírások az oldalakat soronként írják le (pl. a 3. sor utolsó számértéke). Szerencsésebb telefonokon a * gomb hosszú megnyomásával át lehet váltani az értékek nevét és elhelyezkedését ismertető oldalra, bár leírás nélkül nem sokat ér.

A Netmonitorba belépve írd be az egyik teszt számát (klasszikusan a 01-et, 03-at vagy 11-et, majd OK). A fel-le nyilakkal ezentúl a tesztek között tudsz lépkedni előre és hátra. Amikor befejezted a Netmonitorozást, a Netmonitor menübe belépve válaszd a 0-ás tesztet (vagy töröld ki a számokat), majd OK. Ezzel visszaáll a telefon eredeti működése. (Ki-bekapcsolás nem elég!)

A ''változtatós'' tesztek esetén nem mindegy, hogy a tesztet a közvetlenül a sorszámának beíásával vagy egy másik tesztről a fel-le nyilakkal átlépve érjük el: az állapotát megváltoztatni éppen azzal lehet, ha a sorszámát beírjuk és úgy kerülünk rá, ilyenkor már megváltoztatás után kapjuk meg a teszt állapotát. Ha csak megnézni szeretnénk az egyik ilyen teszt állapotát, előbb egy statikus oldal számát (pl. 01) írjuk be, és a fel-le nyilakkal lépjünk a kívánt tesztre.

Netmonitorral könnyedén harcképtelenné tehető a telefon, elég egy meggondolatlan lépés és onnantól kezdve nem fog feljelentkezni a hálózatra. Az ilyen sajnálatos esetekért felelősséget nem vállalhatok. Nem lehet viszont ingyen telefonálni és kikódolni sem a készüléket a Netmonitorral.

Az alábbiakban a szokásos ismertetésnekél olvasmányosabb leírást találsz azokról a tesztekről, amelyet ismerek és gyakran használok.

Az aktív cella

A telefon folyamatosan figyeli a hálózatot. Bekapcsoláskor kiválaszt egy frekvenciát (csatornát, CH), és azon hallgatózik, hátha szólítja a hálózat. Egy cella tulajdonképpen az a terület, ahol ezen a csatornán kommunikálni lehet. A bázisállomásokon egyszerre több antenna is van (2-3-4), ezek más-más csatornán sugároznak, tehát több cellát látnak el egy toronyról. A dolgot bonyolítja, hogy nincs annyi csatorna, mint amennyi cella kell a hálózathoz, így kellő távolságból a csatornákat újra felhasználják más cellák kialakításához (ügyelve arra, hogy ne érjenek össze azok a cellák, amelyek ugyanazon a csatornán működnek).

Mivel egyszerre több bázisállomás is szokott lenni a közelben, ezért általában 6-8 cellát is lát a telefon. A 11-es teszt azt mondja meg, hogy éppen melyik cellára állt rá. CC (country code) az ország azonosítója, Magyarország a 216-os. NC (network code) a hálózat száma az országon belül (01: Pannon GSM, 30: Westel, 70: Vodafone).

LAC (location area code): a cellákat körzetekbe gyűjtik össze, amelynek annyi a haszna, hogy MT (mobile terminated, vagyis mobilon végződő) híváskor legtöbbször elég az aktuális LAC-ba tartozó cellákat riasztani. Hogy éppen melyik LAC-ban van a telefon, azt a központ éppen a telefontól tudja meg: bekapcsoláskor és LAC átlépésekor a telefon engedelmesen elárulja a központnak, hogy melyik LAC-ba lépett. Azonos LAC-ba tartozó cellák közötti váltáskor nincs bejelentkezés. Elég kínos dolog LAC határon lakni, mert könnyen leszívhatja az akkumulátort a gyakori átjelentkezés, sőt: ettől sokszor elérhetetlen is tud lenni a telefon (hegytetőn gyakori eset).

CH (channel): a csatorna száma. 0-39: Vodafone, 40-79: Pannon GSM, 80-119: Westel. Az 1800-as cellák mind háromjegyűek, Ausztriában pl. 500-asokat láttam legutóbb.

CID (cell identifier, cella ID): a cella azonosítója, ez a hálózaton belül egyedi. Ha lenne publikus cellatérkép, ez alapján bármikor megmondhatnánk, hol is vagyunk.

A 01-es teszt az aktuális cellával való kommukációt mutatja be. Az első sor megismétli a CH-t, majd a vételi szintet (RxL, receive level) adja meg dBm-ben. Ez egy negatív szám, még akkor is, ha éppen nincs kint a mínuszjel, ugyanis a Nokia szakemberei nem pazaroltak el egy karakterhelyet az előjelnek: -1 és -99 között kijelzik a mínuszjelet, -100 alatt pedig csak az abszolút értéket adják meg, tehát 105 jelentése -105. Minél közelebb van ez a szám a 0-hoz, annál jobb a vétel. A -60 nagyon kellemes (full) térerő, de még -75 dBm esetén is bőven teljes térerőt mutat a telefon. -100 körül kezdődnek a bajok, -110 környékén már nem igazán működik. A sor végén levő xxx hívás közben * és egy szám lesz, amely azt jelzi, hogy az adórész milyen erővel ad, itt az erősség valamilyen fordított arányban áll a számmal.

A 01-es teszt második sorát a timeslot (TS, időrés) indítja, ez a csatornán (CH) belüli helyünket mutatja. A GSM ugyanis TDMA (time divided multiple access) technikát használ, egy csatornán egyszerre többen is beszélhetnek, legfeljebb 8-an. Szerencsére egy cella több csatornát (vivőt) is használhat, így vivőnként 8 beszélgetést tud egy cella lebonyolítani egyszerre (minusz 2 a jelzéscsatornák miatt). Persze ha minden cella minden vivőjének minden timeslotja betelik, akkor nem lehet hívást kezdeményezni és fogadni sem azon a területen. A sürgősségi hívások (pl. 112) előnyt élveznek, nagy terhelés esetén a rendszer szabad utat biztosít.

Az, hogy mely csatornák tartoznak egy cellához, csak hívást kedzeményezve derül ki, ugyanis a CH csak azt a csatornát mutatja, ahol a BCCH (jelzéscsatorna) van. Híváskor a 01-es teszt bal felső sarkában levő, állandóan változó szám lépked végig a használt csatornákon, másodpercenként többször is váltva. Ez a technika az ún. hopping, amely a kapacitás növelésén túl a minőséget is javítja, hiszen ha az egyik csatornán zavaros a jel, akkor még nagy eséllyel lehet jó a másikon, és a hibajavításnak köszönhetően észre sem vesszük a zavart.

A 8 időrés azt jelenti, hogy a 8 telefon libasorban egymás után ad és vesz a saját időrésében, másodpercenként rengetegszer fordulva. Ahhoz, hogy a központba egymás után érkezzenek be a jelek (a távolság miatt ne késsen el az, amelyik távolabbról indul), a készüléknek jó tudnia, hogy mennyivel előbb kell adnia, mintha a bázisállomásnál lenne. A Netmonitor 550 méteres léptékben jelzi ki a bázisálloméstól mért távolságot a 01. teszt második sorának második számával, ez a TA (timing advance). A legnagyobb érték 63, ilyenkor kb. 34 kilométerre van a bázisállomás.

A harmadik szám a vételi minőséget (RQ, receive quality) jelzi. Annál jobb a vétel, minél kisebb a szám. Idézem KoZo-t: ''Egy egység a megelőzőhöz képest kétszeres mennyisegű bithibát jelent. A gyakorlatban 0-3 semmit nem veszel észre, 4-5 bugyborékolás, 6-7 szakadozás, behalás. Ha mondjuk gyík a vonal, elég egy pillantás, és ha a minőség 0, akkor lehet fikázni a másik fél mobilszolgáltatóját :)''

Az utolsó szám a hibás SDCCH csomagokat számolja, vagyis ha van egy hibás csomag, akkor növekszik az érték, ha pedig jó, akkor csökken egészen nulláig. Ha emelkedve elér egy értéket akkor megszakad a hivás.

A harmadik sorban elvileg a C1 és C2 értékek szerepelnek, bár szerintem mindkettő a C2. Ezek a térerőkijelzésnek felelnek meg, tehát minél nagyobb a szám, annál jobb a térerő.
Legalul a csatorna jellege látható. Ha az ovos másképpen nem rendeli, CCCH. Ha a cell info (adókörzet-információ) kérése be van kapcsolva (6110-esen kb. a 4-4-2-es menü), akkor CBCH. Hívás kezdetén SDCC, közben TEFR vagy TFR, attól függően, hogy működik-e az Enhanced Full Rate vagy sem. Pannonnál nincs (T)EFR, Westelnél pedig változó, hogy éppen van-e. Adathívásnál F96 vagy F144 szokott lenni, sebességtől függően. Bejelentkezéskor AGCH, SDCC, majd BCCH, végül CCCH vagy CBCH lesz. Gyengén lefedett helyen gyakori a csatornakeresés (SEAR), lefedettség hiányában NSPS.

A környező cellák

A 03-04-05 tesztek egybetartoznak, ugyanúgy is működnek. A 9 legjobb csatornát látjuk erősségi sorrendben. A legelső (03. teszt első sora) az aktuális cella, hiszen a telefon mindig a legjobbat választja. Ezt követi a többi esélyes csatorna, gyakran váltakozva. Ha valamelyik az élre tör, az aktuális cella is megváltozik, ilyenkor egy pillanatra csupa x a képernyő.

Az egyes sorok jelentése: CH-C1-dBm-C2, vagyis: CH (csatorna), C1 térerő-érték, vételi szint és C2. Városban általában mind a 9 sor tele van, a hegyekben örülhetünk, ha jut a 04-es oldalra is csatorna. Ha valamelyiknél a C1 és C2 -99-et mutat, akkor az a cella tele van, az összes időrést használják. Minél több ilyen sor van, annél foglaltabb a hálózat. Alul az N betű elvileg tud B, F és L is lenni (normal - barred - forbidden - low priority), vagyis normál, lezárt, tiltott és alacsony prioritású. Az oldal aján levő betűk a három sornak megfelelő csatornákra vonatkoznak (a 03.oldalon csak 2 db van, mert az aktív cella nem szokott tiltott lenni).

Hálózatlista

A 06-os teszt bel oldalán a használt hálózatokat, a jobb oldalon a titott hálózatokat látjuk (CC+NC formátumban). Általában a 21601, 21630 és 21670 szokott mindenkinek meglenni, a saját háló bal oldalon, a másik kettő a jobbon (kivéve a Vodásokat).

A 17-es oldal a BTS teszt, amelynek lényege, hogy a telefont rákényszeríthetjük arra, hogy csak egyetlen csatornán legyen hajlnadó kommunikálni, részletesen lásd alább.

Világítás

Szerencsésebb telefonokon a 18-as tesztben ki-be lehet kapcsolni a világítást, bár leginkább csak átmenetileg. 7110-esel garantáltan egy nap alatt le lehet meríteni bármilyen akkumulátort, mert képes folyamatosan világítani.

Cellaengedélyezés

A 19-es tesztben azt szabályozhatjuk, hogy milyen jellegű cellákra álljon rá a telefon. A CELL BARR ACCEPTED azt jelenti, hogy a telefon engedelmesen elfogadja azt a jelzést, hogy egy cella B (barred, lezárt) és nem áll rá. a REVERSE azt jelenti, hogy csak lezárt cellákra hajlandó találni (nem mindig értem, mit csinál ilyenkor), és a DISCARD-ot választva pedig a normál és barred cellékat is megeszi.

Akkumulátor, töltés

A 20-as menü az akkumulátorról és a töltésről szól. Az első szám az akkumulátor feszültségét adja meg, 10mV-ban (378 azt jelenti, hogy 3,78 V az akkufeszültség kikapcsolt adó esetén). A sor hátralevő részén xxxxx-et vagy a töltés jellegét látjuk. InitC-vel kezdődik a töltés, majd FastC vagy LithC lesz, attól függően, hogy NiMH vagy Li-Ion akku van a telefonon. Ha töltés közben beszélünk, TxOnC vagy LiTxO a kijelzés. A Li-Ion töltás vége felé LiAFu vagy LiFul váltakozik, majd marad az utóbbi.

A második sor nagyon hasznos: a telefon hőmérsékletét mutatja Celsius fokban! A jobb oldalon a töltési idő látható, percben. A képernyő bal alsó sarkában az akkumulátor névleges kapacitása szerepel, Li-Ion akkuknál általában 900, NiMH akkuknál 1000 (legalábbis 5110-6110-nél).

A 23. teszt három akkufeszültséget is felsorol: a bal felső a TxOn feszültség, vagyis aktív adóval, a másik a TxOff, vagyis kikapcsolt adóval, míg az ezalatti egy fiktív, várható standby (kikapcsolási) feszültséget mutat.

Ettől balra (második sor eleje) a töltési áram látható mA-ben. Nagyon jól látszik itt, hogy milyen töltővel töltjük a telefont: az ACP-7E töltő 350 mA, az ACP-8E 500 mA, az ACP-9E 720 mA maximális árammal tölt, vagyis egyre gyorsabban, hamarabb feltöltik az akkumulátort. Persze nem biztos, hogy a leggyosabb töltéssel járunk jól - a régi tapasztalat szerint a lassabb töltés jobban kíméli az akkut és tartósabb töltöttséget ad. A 3210-5110-6110 telefonokhoz a 7E töltőt adják, a 7110-esekhez 8E, a Nokia 650-hez (0660, NMT) pedig 9E já általában.

A harmadik sor eleje az akkumulátor becsült elhasználtságát mutatja, de csak Li-Ion akkuknál. NiMH akkukra eddig minden telefon 33-at írt ki, ez nyilván egy ex has szám. A 0 vadiúj akkut jelent, a 100 lenne a teljesen tropa, de kb. 20-40 már általában öreg akkuknál szokott előjönni. Szerintem megbízhatóbb jel az akku korára, hogy hívás közben mennyire esik le a TxOn feszültség a bal felső sarokban a TxOff-hoz képest. Ha pl. 3202 3667-et mutat, akkor bizony elég lestrapált az akku és jól le is merült már, viszont ha kisebb a különbség (pl. 3558 3630), akkor még sokáig bírja.

A hamadik sor közepén az akku töltöttsége látható százalákban, de sajnos semmivel sem élesebb kijelzésben, mint a pálcikákon (N6110: 25-50-75-100).

A harmadik sor végén az aktuális fogyasztás, vagyis áramfelvétel látható mA-ben. A 6110-es 3-at, a 7110-es 4 mA-t mutat kikapcsolt világítással, viszont világítva 93 illetve 129 mA-t esznek. Kiszámítható, hogy egy sima gombnyomást követő 15 másodperces világítás hány percnyi készenlétet emészt fel.

A negyedik sort ismét hőmérő indítja, de csak Li-Ion akkuknál. NiMH esetén ez 0. A középső szám a már feltöltött kapacitást mutatja töltés közben, ezt a számot leginkább a 20. teszt bal alsó sarkában levő számhoz érdemes hasonlítani. Egy új 900 mAh-s Li-Ion akkut egy kiadós lemerítés után kb. 800-900 mAh-val lehet felölteni, de egy elhasználtat már csak 300-400 mAh-val. A sor végén levő szám azt mutatja, hogy majd akkor fog a töltöttségi szint a következőre ugrani, ha a más feltöltött kapacitás eléri ezt az értéket.

Számlálók

A 41-es teszt a handover countereket (hívásátadás számlálókat) mutatja. A legfelső sor (HandOOK) a sikeres handovereket számolja, a HONotOK pedig a sikerteleneket. Nullázni a 40-es teszttel lehet.

Hasonlóan érdekes szémláló van a 61-es tesztben, a RESELEC számláló a cellaváltásokat jegyzi, a 60-as teszttel nullázható. Kijelzés hexadecimálisan (16-os szémrendszerben) történik.

A 88-as teszt a szoftververzó részleteit mutatja (fő és alverziószám, dátum, ellenőrzőösszeg. A 89-es teszt a hardververzóról számol be.

Nokia 7110-esen megdöbbentő számokat tud adni a 130-as teszt, a jobb oldali szám a flip kinyitásait számolja!

TEST 17 (BTS test) bővebben

Lényege, hogy bekapcsolt BTS teszt esetén a telefon csak az előre megadott csatornán keres bázisállomást, vagyis megadhatjuk, hogy a rendelkezésre álló csatornák közül melyikre álljon a telefon és így a 11, 01 tesztekben melyik cella adatait mutassa. Az alább ismertetett módon összeírható a GSM hálózat egy adott helyről látható összes cellájának TA, LAC és CID adata.

A csatorna számát a SIM kártya 33. pozíciójára kell tárolni, telefonszámként. Nem egyszerű dolog ez, mert a telefonnak ezt közvetlenül nem lehet megadni. Érdemes a SIM-et egy másik telefonban (pl. Nokia 2110, vagy az Ericssonok, amelyben a pozíció megadható) átszerekeszteni úgy, hogy a 33. pozícióra egy jellemző névvel (pl. ''Cella'') eltárosz egy tetszőleges számot - módosítani már a saját telefonodon is tudod majd, ezen a néven kikeresve. Ha nincs másik telefonod, akkor a 33. pozíció tartalmát nézd meg a 33# kóddal, jegyzeteld ki papírra a tartalmát, szerkeszd át a nevet és a számot pl. ''Cella'' és 40-re, majd mentés után a kijegyzetelt számot tárold el a telefonban máshová.

Miután ez az előkészítés megvan (csak egyszer kell megtenni), lépkedj végig a csatornákon. A TEST 03-ban látható legelső csatornát ki is hagyhatod, hiszen az úgyis az aktuális celláé, és a 01 és 11 oldalak helyből az ehhez tartozót mutatják. A többi cellaszámot (CH) jegyzeteld ki, majd egyenként tedd a következőt:

~ CH értékét tárold el a 33. pozíción (telefonkönyvből keresd ki a Cella nevet, szerkeszd át a számot CH-nak megfelelőre és mentsd el)

~ Lépj be a Netmonitor menübe és írd be a 17-et, OK. Nem elég egy másik tesztről átlépkedni, mert akkor nem kapcsolja át OFF-ról ON-ra, úgy csak megmutatja az aktuális beállítást! Mindenképpen be kell írni a 17-et és OK. Ezután meglepő módon a BTS TEST általában OFF marad, ilyenkor ki kell kapcsolni a telefont és vissza. Bekapcsolás után már BTF TEST ON-t mutat, és általában kisebb térerőt, mint eredetileg volt. Ez azért van, mert egy rosszabbul fogható cellára erőszakoltuk a telefont. Olyan is lehet, hogy az adott csatonán egyáltalán nem talál rá a hálózatra! Ilyenkor érdemes az adott csatornát később ismét megpróbálni.

~ Nézd meg a 11-es oldalt, és írd ki a LAC és CID számokat. A 01-es oldalon a TA-t láthatod, a második sor második értéke.

~ Kapcsold ki a BTS TEST-et: Netmonitor menü, 17, majd OK. A telefont általában nem kell ki- bekapcsolni, egyből átáll OFF-ra. Kis idő múlva a térerő is helyreáll.

A fentieket játszd el minden CH-re (amíg bírod türelemmel:). A végén ne felejtsd el a BTS TEST-et kikapcsolni, mert ha bekapcsolva felejted, kevés esélyed lesz az elérhetőségre!

Forrás
Kép Kép

Avatar
ferret
Fő moderátor
Fő moderátor
Hozzászólások: 5478
Csatlakozott: 2009-01-12 hétf. 21:06:08
Készüléktípus: RedmiNote4+250 old nokia
Nem: Férfi
Tartózkodási hely: a nyúlon túl
Has thanked: 112 times
Been thanked: 345 times

Re: Programozással kapcsolatos ötletek, megoldások

Hozzászólás Szerző: ferret »

Egy másik leírás:

A NetMonitor a Nokia készülékekben aktiválható beégetett program, amelynek segítségével a készülék finomhangolását és működésének nyomonkövetését tehetjük meg. Ez egyfajta belső tesztelő program. A program menükbe foglalja az információt. A menük száma modellenként változó és függ az aktiválás módjától is.
Hogyan lehet elérhetővé tenni ?

Két módszer adódik a NetMonitor aktiválásra; a drasztikusabb megoldás a készülék EEPROM-jának kiforrasztása, átégetése majd beforrasztása. Ez meglehetősen bonyolult és drága művelet, de aki ért hozzá…
Sokkal felhasználóbarátabb megoldás a megfelelő FBUS kábel használata. Ennek segítségével a megfelelő szoftverrel (pl. Nokia Logo Manager) aktiválni tudjuk a programot. Sikeres aktiválás esetén a NetMonitor egy új menüpontként elérhető a készülékben. Általában a 10-12-es helyet foglalja el a főmenüben.

Nokia 6xxx bütykölés (SW verzió: 4.33-5.24): Forraszd ki az ATMEL AT 24C64 címkéjű 8k-s EEPROM chipet a telefonból. Olvasd ki és mentsd el az adatokat. Amennyiben a SW verzió 4.33 vagy 4.73, akkor a 03B8h cím értékét 00h-ról módosítsd FFh-ra. 5.24-es verzió esetén a 0378h cím értékét módosítsd 00h-ról FFh-ra. A módosított adatokat írd vissza az EEPROM-ba, és forraszd vissza a készülékbe. Vegyél nagy levegőt és kapcsold be.

Hogyan működik ?

A NetMonitorba belépve a kívánt menüpont számát kell megadni. A menüpont 01-el kezdődik és készülékspecifikus, hogy meddig tart. Amennyiben beléptünk egy menübe, akkor a nyilak segítségével mozoghatunk az egyes menüpontok között. A lapozgatás által semmilyen beállítás nem változik meg, csupán azok értékeit olvashatjuk.
Beállítások megváltoztatása a következőképpen lehetséges: a NetMonitor menübe ismételten belépve a kívánt menüpont számát kell begépelni.
Sok menüpont csak nyers számokat közöl. A program tartalmaz egy beépített help-et, amelyet a * gomb hosszú megnyomásával csalogathatunk elő egy adott menüpontban. A help eltüntetésére ugyancsak a hosszú * lenyomás szolgál.

Kilépés a NetMonitorból

Kilépni a NetMonitor 00 menüpontjával lehetséges.

NetMonitor menüpontok:

01. Aktív csatorna információk
02. Aktív cella információk
03. Kiszolgáló és két szomszédos cella információk (NCELL-Lista 1)
04. Következő három szomszédos cella információk (NCELL-Lista 2)
05. Következő-következő három szomszédos cella információk (NCELL-Lista 3)
06. Preferált és tiltott hálózatok
07. Kiszolgáló cella rendszerinformációi
10. TMSI, Paging, PLU információk
11. Aktív cella azonosítói
12. DTX, kódolás, hopping
13. Uplink DTX
17. [Beállítás] BTS teszt be/kikapcsolása
18. [Beállítás] Világítás be/kikapcsolása
19. [Beállítás] Cell Barred Flag változtatása
20. Akkumlátor töltési állapot
23. Akkumlátor állapot
35. Utolsó szoftver reset oka
36. Szoftver resetek száma
39. Utolsó kapcsolat megszakításának oka
40. [Beállítás] Hand-Over számlálók nullázása
41. Hand-Over számláló (InterCell)
42. Hand-Over számláló (IntraCell)
43. L2 időtúllépések
51. SIM információk
60. [Beállítás] Számlálók nullázása
61. PLMN kereső és cella újraválasztó számláló
62. Szomszédos mérések
63. Hívás számláló
64. Helyváltoztatás számláló
65. SMS számláló
66. SMS időtúllépés számláló
80. [Beállítás] Timerek nullázása
81. [Beállítás] Timerek engedélyezése/tiltása
82. Timerek
240. [Beállítás] Számlálók visszaállítása és újraindítása
241. [Beállítás] NetMonitor kikapcsolása
242. [Beállítás] R&D NetMonitor aktiválása
243. [Beállítás] Teljes NetMonitor aktiválása

Menü 01: Aktív csatorna információk
1. sor:
CH (Channel Number) – Aktuálisan használt csatorna száma
RxL (Receive Level) – Vételi szint dBm-ben
TxPwr (Transmit Power Level) – Adóteljesítmény. Az x-ek az erősséget jelzik
2. sor:
TS (Time Slot) – Aktuális használt időrés (0-7)
TA (Timing Advance) – Időzítés előzetes (0-63)
RQ (Receive Quality) – Vételi minőség (0-7)
RLT (Radio Link Timeout) – Átviteli hibák gyakorisága (0-64)
3. sor:
C1 – Aktuális cella C1 értéke (-99 – 999)
C2 – Aktuális cella C2 értéke (-99 – 999)
CHT (Channel Type) – Aktuális csatorna típusa:
THR0 : Halfrate, Sc. 0
FA : Fullrate FACCH
THR1 : Halfrate, Sc. 1
FAH0 : Halfrate FACCH, Sc. 0
TFR : Fullrate
FAH1 : Halfrate FACCH, Sc. 1
TEFR : Enhanced Fullrate
SDCH : SDCCH
F144 : Data FR 14.4
AGCH : AGCH
F96 : Data FR 9600
CCCH : CCCH
F72 : Data FR 7200
CCHR : CCCH és CBCH
F48 : Data FR 4800
BCCH : BCCH
F24 : Data FR 2400
SEAR : Channel Search
H480 : Data HR 4800, Sc. 0
NSPS : No Service, Power Save Mode
H481 : Data HR 4800, Sc. 1
H240 : Data HR 2400, Sc. 0
H241 : Data HR 2400, Sc. 1

Menü 02: Aktív cella információk
1. sor:
PM (Paging Mode)
NO : Normal Paging
EX : Extended Paging
RO : Reorganisation
RAR (Random Access Retransmission Number) – Maximális RACH retransmission szám
Ro (Roaming Indicator) – Roamingolhatóság jelző: ‘R’ (Roaming) vagy ”
BC (BSIC Code) – Aktuális cella bázisállomás azonosítója (BSIC) (B0-B63)
2. sor:
RelR – Legutolsó kapcsolat-megszakadás oka (szétkapcsolás vagy befejezett hívás)
QLF (Quality Full) – Fennálló kapcsolat minőségi értéke (0-7, x:nincs kapcsolat)
3. sor:
CRO (Cell Reselect Offset) – Cella újraválasztás ellensúlyozás, a C2 kiszámolásához használt érték (0-126 dB)
TO (Temporary Offset) – Átmeneti ellensúlyozás, a C2 kiszámolásához használt érték (0-60 dB)
PenT (Penalty Time) – C2 kiszámolásához használt érték (sec)
4. sor:
H (Hopping) – A csatorna ugró (Hopping) csatorna (‘H=1′: igen, ‘H=0′: nem)
MAIO (Mobile Allocation Index Offset) – Mozgó elhelyező szám ellensúlyozás, ha H=1 (0-63 vagy xx, ha H=0)
HSN (Hopping Sequence Number) – Ugró sorozat száma, ha H=1 (xx, ha H=0)

Menü 03: Kiszolgáló és két szomszédos cella információk (NCELL-Lista 1)
1. sor (Kiszolgáló cella):
SCH (Serving Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
2. sor (1. szomszédos cella):
1CH (1st Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
3. sor (2. szomszédos cella):
2CH (2nd Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
4. sor:
1N – 1. szomszédos cella állapota
2N – 2. szomszédos cella állapota
F (Forbidden) – Tiltott
B (Barred) – Lezárt
N (Normal Priority) – Normál prioritás
L (Low Priority) – Alacsony prioritás

Menü 04: Következő három szomszédos cella információk (NCELL-Lista 2)
1. sor (3. szomszédos cella):
3CH (3rd Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
2. sor (4. szomszédos cella):
4CH (4th Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
3. sor (5. szomszédos cella):
5CH (5th Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
4. sor:
3N – 3. szomszédos cella állapota
4N – 4. szomszédos cella állapota
5N – 5. szomszédos cella állapota
F (Forbidden) – Tiltott
B (Barred) – Lezárt
N (Normal Priority) – Normál prioritás
L (Low Priority) – Alacsony prioritás

Menü 05: Következő-következő három szomszédos cella információk (NCELL-Lista 3)
1. sor (6. szomszédos cella):
6CH (6th Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
2. sor (7. szomszédos cella):
7CH (7th Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
3. sor (8. szomszédos cella):
8CH (8th Neighbour Channel Number) – Cella BCCH csatornaszáma (decimális)
C1 – Cella C1 értéke (0-100)
rx (Receiving Power Level) – Vételi szint
C2 – Cella C2 értéke (0-100)
4. sor:
6N – 6. szomszédos cella állapota
7N – 7. szomszédos cella állapota
8N – 8. szomszédos cella állapota
F (Forbidden) – Tiltott
B (Barred) – Lezárt
N (Normal Priority) – Normál prioritás
L (Low Priority) – Alacsony prioritás

Menü 06: Preferált és tiltott hálózatok
1. oszlop:
LReg – Aktuális hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
1_Pre (1st Prefered Network) – 1. preferált hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
2_Pre (2nd Prefered Network) – 2. preferált hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
3_Pre (3rd Prefered Network) – 3. preferált hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
2. oszlop:
1_For (1st Forbidden Network) – 1. SIM által tiltott hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
2_For (2nd Forbidden Network) – 2. SIM által tiltott hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
3_For (3rd Forbidden Network) – 3. SIM által tiltott hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
4_For (4th Forbidden Network) – 4. SIM által tiltott hálózat MCC (xxx) és MNC (xx) kódja
21601 – PannonGSM
21630 – Westel
21670 – Vodafone

Menü 07: Kiszolgáló cella rendszerinformációi
1. sor:
E (Emergency) – Segélyhívás engedélyezett (1-igen, 0-nem)
A (Attach/Detach) – Csatlakozás/leválasztás engedélyezett (1-igen, 0-nem)
H (Half rate) – HR csatornák támogatottak (1-igen, 0-nem)
C (C2) – C2 érték küldése (1-igen, 0-nem)
I (Information) – 7. és 8. rendszerinformáció küldése (1-igen, 0-nem)
B (Broadcast) – Cella szórás (Cell Broadcast) küldése (1-igen, 0-nem)
R (ReEstablishment) – Hívás újrafelépítés (Call ReEstablishment) támogatott (1-igen, 0-nem)
2. sor:
ECSC (Early Classmark Sending) – Korai jelbesorolás küldése támogatott (1-igen, 0-nem)
2Ter – Második üzenetek küldése (1-igen, 0-nem)
MB (MultiBand Reporting) – Értéke:
0 – A 6 legerősebben fogható szomszédos cella adatai jellennek meg függetlenül attól, hogy milyen frekvenciasávban vannak
1 – Minden megengedett frekvenciasáv (az éppen használatban lévőt kivéve) legerősebben fogható cellájának adatai jellenek meg. A fennmaradt helyen az éppen használatban lévő frekvenciasávban még elérhető cellák szerepelnek
2 – Minden megengedett frekvenciasáv (az éppen használatban lévőt kivéve) 2 legerősebben fogható cellájának adatai jellennek meg. A fennmaradt helyen az éppen használatban lévő frekvenciasávban még elérhető cellák szerepelnek
3 – Minden megengedett frekvenciasáv (az éppen használatban lévőt kivéve) 3 legerősebben fogható cellájának adatai jellennek meg. A fennmaradt helyen az éppen használatban lévő frekvenciasávban még elérhető cellák szerepelnek

Menü 10: TMSI, Paging, PLU információk
1. sor:
TMSI (Temporary Mobile Subscriber Identity) – Az aktuális, hálozat által adott TMSI érték (hexadecimális)
2. sor:
T3212 ctr – T3212 számláló érték: a következő PLU (Location Update) x*6 perc telhet el
T3212 tim – T3212 Timeout érték : minden x*6 perc után PLU művelet hajtódik végre
3. sor:
PaRP (Paging Repeat Period) – Számláló ismétlés tartama Multiframes-ben (2-9)
DSF (Downlink Signalling Failure) – Downlink jeladás hiányszámlálója
AGC – TCH/SDCCH érték (0 – 93)
4. sor:
AFC – AFC DAC irányító érték (0 – 45)
Ch (Channel) – Aktív cella csatornaszáma

Menü 11: Aktív cella azonosítói
1. sor:
MCC (Mobile Country Code) – Aktív hálózat MCC kódja
MNC (Mobile Network Code) – Aktív hálózat MNC kódja
2. sor:
LAC (Location Area Code) – Aktív cella LAC kódja
3. sor:
CID (Cell ID) – Aktív cella azonosítója

Menü 12: DTX, kódolás, hopping
1. sor:
CipherValue – Használt titkosítás (OFF, A51, A52)
2. sor:
HoppingValue – Channel Hopping aktív (ON, OFF)
3. sor:
DTXValue – MS-DTX aktív (ON, OFF)
4. sor:
IMSIAttach – IMSI Attach aktív (ON, OFF)

Menü 13: Uplink DTX
Ezzel a teszttel a telefon DTX-magatartását lehet befolyásolni, ha a BTS engedi.
1. sor:
DTXMode – DTX Uplink közbeni aktuális beállítása:
NOTALLOWED – a BTS nem engedi a telefont, hogy DTX-t beállítsa
ON – DTX bekapcsolva
OFF – DTX kikapcsolva
DEF – a telefon beállítása van használatban
2. sor:
DefaultDTXSta – a telefon DTX beállítása
2. sor:
DTXValFromBS – A BTS utasítása DTX-re:
MAY – a telfon meghatározhatja, hogy használ-e DTX-et
USE – kötelező DTX-et használni
NOT – DTX használata tiltott

Menü 17: [Beállítás] BTS teszt be/kikapcsolása
Ebben a tesztben lehet a BTS-tsztet be illetve kikapcsolni. Ez azt jelenti, hogy a telefon csak egy csatornát használ a mérési adatok meghatározására (minden többi menüben). Ez a csatorna a SIM 33-dig tárolójának telefonszáma. Ezért a telefon nem fog másik cellát választani, ha a megadott elérhetetlen.

Menü 18: [Beállítás] Világítás be/kikapcsolása
Képernyő világítás be- illetve kikapcsolása.

Menü 19: [Beállítás] Cell Barred Flag változtatása
A telefon CELL_BARRED flag-re adott reakcióját lehet befolyásolni.
ACCEPTED – A telefon figyelembe veszi a CELL_BARRED flag-et (normál mód)
REVERSED – A flag meg van fordítva, tehát csak CELL_BARRED flag-es cellák lesznek igénybevéve
DISCARD – CELL_BARRED nincs figyelembevéve

Menü 20: Akkumlátor töltési állapot
1. sor:
BatVol (Battery Voltage) – Akkumlátor feszültség (V/100)
ChMod (Charge Mode) – Töltési állapot
xxxxx – Töltő nincs csatlakoztatva
BatCk – Akkumlátor ellenőrzése
BSIFa – BSI hiba
ChaCk – Töltő ellenőrzése
Charg – Töltés
CelBr – Akkumlátor legalább egy cellája rossz
CurFa – Töltő hibásan működik
Faile – Hiba
FastC – Gyorstöltés
InitC – Töltés inicializálása
LithC – Li-ION töltése folyamatban
LiTxO – Li-ION töltés, miközben működik az adórész
TmpFa – Hibás a hőérzékelő
TxOnC – Ni-MH töltés miközben működik az adórész
VolFa – Töltő feszültségmérése hibás
2. sor:
BTemp (Battery Temperature) – Akkumlátor hőmérséklet (Celsius)
ChTime (Charge Time) – Töltési idő (óra-perc)
3. sor:
ChrgVol (Charge Voltage) – Töltő feszültség (V/10)
Pwm – Charge control output
4. sor:
BTyp (Battery Type) – Akkumlátor névleges kapacitása (mAh)
BFCD – Töltés befejezéséig várható idő

Menü 23: Akkumlátor állapot
1. sor:
TxOn (Transmit On Voltage) – Akkumlátor feszültség miközben az adó aktív (mV)
TxOff (Transmit Off Voltage) – Akkumlátor feszültség miközben az adó inaktív (mV)
2. sor:
ChCur (Charge Current) – Töltési áram (mA)
Stdby (Stand by voltage) – Várható készenléti feszültség (mV)
3. sor:
Age (Battery Age) – Akkumlátor becsült életkora (0-új, 100-régi)
CAP (Battery Capacity) – Akkumlátor töltöttsége (%)
Curr (Current) – Jenlenlegi áramfelhasználás (mA/10)
4. sor:
Tmp (Temperature) – Li-Ion akkumlátor hőmérséklet (Celsius)
CmAh – Már feltöltött kapacitás
Targ – A töltöttségi indikátor következő pálcikája mekkora kapacitásnál villan fel

Menü 35: Utolsó szoftver reset oka
1. sor:
Reset reason – A legutolsó telefonreset (újraindítás) oka
NORM – Normál ki/bekapcsolás
UNKNO – Ismeretlen
HW WD – ASIC WatchDog időtúllépés
SWDSP – DSP visszaállítási reset
SWSIM – SIM kontakt hiba
SWIDL – Idle task not running reset
STACK – Task stack overflow
2. sor:
Task name – Az utoljára végrehajtott feladat neve

Menü 36: Szoftver resetek száma
1. sor:
UN (Unknown) – Ismeretlen okból (darab)
WD (WatchDog) – ASIC WatchDog időtúllépés (darab)
DSP – DSP visszaállítási reset (darab)
2. sor:
SIM – SIM kontakt hiba (darab)
IDL (Idle) – Idle task not running reset (darab)
STK (Stack) – Task stack overflow (darab)

Menü 39: Utolsó kapcsolat megszakításának oka
A * bármelyik kód elött a telefonban keletkezett hibát jelzi.
1. sor:
CC CauseValue (Call Control Layer)
1 – Ismeretlen szám
16 – Normál hívás vége
17 – Foglalt
18 – Nincs válasz
19 – Használónál jelez, nincs válasz
21 – Hívás elvetve
27 – Hívott fél nem működik
34 – Nincs elérhető csatorna
38 – Hálózati hiba / hálózat nem működik
41 – Átmeneti hiba
42 – Hálózat foglalt / hálózati torlódás
50 – Igényelt képességre nincs előfizetés
68 – ACM egyenlő, vagy nagyobb, mint az ACMmax
2. sor:
MM CauseValue (Mobile Management Layer)
2 – Ismeretlen IMSI a HLR-ben
3 – Letiltott (lopott) ME
4 – Ismeretlen IMSI a VLR-ben
5 – IMEI nincs elfogadva
6 – Tiltott ME
11 – PLMN nem megengedett
12 – Location Area nem engedélyezett
13 – Roaming nem megengedett
17 – Hálózati hiba
22 – Torlódás
3. sor:
RR CauseValue (Radio Resource Management Layer)
0 – Normál bontás
1 – Ismeretlen
2 – Csatorna nem megfelelő
3 – Időzítő lejárt
4 – Nincs adásban a rádió csatorna
5 – Elöző üres kioldás
8 – Átadás nem lehetséges, időzítő haladása soron kivűl
9 – Csatorna módja elfogadhatatlan
10 – Frekvencia nem teljesíthető
65 – Hívás készenlét törölve
97 – Üzenet típusa nem megfelelő
111 – Meghatározhatatlan protokoll hiba
Menü 40: [Beállítás] Hand-Over számlálók nullázása
Kinullázza a Hand-Over (cella átadás) számlálók tartalmát.

Menü 41: Hand-Over számláló (InterCell)
1. sor:
G>G – Sikeres GSM->GSM Hand-Over
D>D – Sikeres DCS->DCS Hand-Over
2. sor:
G>D – Sikeres GSM->DCS Hand-Over
D>G – Sikeres DCS->GSM Hand-Over
3. sor:
G>G – Sikertelen GSM->GSM Hand-Over
D>D – Sikertelen DCS->DCS Hand-Over
G>D – Sikertelen GSM->DCS Hand-Over
D>G – Sikertelen DCS->GSM Hand-Over
4. sor:
G>G – Sikeres GSM->GSM Hand-Back
D>D – Sikeres DCS->DCS Hand-Back
G>D – Sikeres GSM->DCS Hand-Back
D>G – Sikeres DCS->GSM Hand-Back
Menü 42: Hand-Over számláló (IntraCell)
1. sor:
G>G – Sikeres GSM->GSM Hand-Over
D>D – Sikeres DCS->DCS Hand-Over
2. sor:
G>D – Sikeres GSM->DCS Hand-Over
D>G – Sikeres DCS->GSM Hand-Over
3. sor:
G>G – Sikertelen GSM->GSM Hand-Over
D>D – Sikertelen DCS->DCS Hand-Over
G>D – Sikertelen GSM->DCS Hand-Over
D>G – Sikertelen DCS->GSM Hand-Over
4. sor:
G>G – Sikeres GSM->GSM Hand-Back
D>D – Sikeres DCS->DCS Hand-Back
G>D – Sikeres GSM->DCS Hand-Back
D>G – Sikeres DCS->GSM Hand-Back
Menü 43: L2 időtúllépések
1. sor:
T200Cntr MS – számlálja, hogy milyen gyakran történt T200 (Frametimeout a Layer2-ben) a telefonban
2. sor:
T200Cntr Net – számlálja, hogy milyen gyakran történt T200 (Frametimeout a Layer2-ben) a hálózatban
Menü 51: SIM információk
1. sor:
VSel (Voltage Selection) – SIM feszültsége (V)
Bau (Baudrate) – SIM átviteli sebesség (bps)
SAl (Stop Allowed) – SIM Clock Stop engedélyezett (YES/NO)
2. sor:
SCond CStop (Clock Stop Status) – SIM Clock Stop állapota
3. sor:
PIN1 – Még lehetséges PIN1 kód próbálkozások száma
PIN2 – Még lehetséges PIN2 kód próbálkozások száma
PUK1 – Még lehetséges PUK1 kód próbálkozások száma
PUK2 – Még lehetséges PUK2 kód próbálkozások száma
4. sor:
ATR – ATR ismétlési számláló
FE/PE – SIM átviteli hibák száma
Menü 60: [Beállítás] Számlálók nullázása
Kinullázza a következő számlálók tartalmát.

Menü 61: PLMN kereső és cella újraválasztó számláló
1. sor:
PSWMesgCntr (PSW Message Counter) – MDI_NO_PSW_FOUND jel számláló
2. sor:
SyncMeasCntr (Sync Measure Counter) – Szinkronizációs mérések száma a szomszédos cellákban
3. sor:
CellReselCtr (Cell Reselect Counter) – Cella újraválasztások száma
Menü 62: Szomszédos mérések
1. sor:
NeghbrPSWCtr (Neighbour PSW Counter) – Szomszédos PSW mérések száma
2. sor:
SyncMeasCntr (Sync Measure Counter) – Szomszédos cella szinkronizációs kísérletek száma
3. sor:
BCCHMeasAtmp (BCCH Measure Attemption Counter) – Szomszédos BCCH mérések száma
4. sor:
BCCHExtMeAtm (BCCHE Measure Attemption Counter) – Szomszédos BCCHE mérések száma
Menü 63: Hívás számláló
1. sor:
CalRel (Call Relation) – Utolsó kapcsolat (hívás) megszakadásának oka (CauseCode vagy REL_COMP)
RelDi (Relation Direction) – Utolsó hívás megszakadásának iránya
UN (Unknown) – Ismeretlen
MO (Mobile Originated) – Telefonról indult
MT (Mobile Terminated) – Hálózatról indult
IN (Inner) – Belső
2. sor:
MoCAtmp (Mobile Originated Call Attempt) – Összes kezdeményezett kimenő hívás
MOOK (Mobile Originated Call OK) – Összes sikeres kimenő hívás
3. sor:
AllMT (All Mobile Terminated Call) – Összes bejövő hívás
MTOK (Mobile Terminated Call OK) – Összes sikeres bejövő hívás
Menü 64: Helyváltoztatás számláló
1. sor:
NFai (Location Update Failure) – Utolsó sikertelen helyváltoztatás oka
NL (Location Updates) – Megkísérelt helyváltoztatások száma
NLOK (OK Location Updates) – Sikeres helyváltoztatások száma
2. sor:
PFai (PLU Failure) – Az utolsó sikertelen PLU vagy IMSI csatlakozás oka
PL (PLU Updates) – Megkísérelt PLU vagy IMSI csatlakozás száma
PLOK (OK PLU Updates) – Sikeres PLU vagy IMSI csatlakozás száma
Menü 65: SMS számláló
1. sor:
SFai (Send Failure) – Az utolsó SMS elküldési hiba oka
MO (Mobile Originated Send) – SMS küldési kísérletek száma
MOOK (Mobile Originated Send OK) – Sikeresen elküldött SMS-ek száma
2. sor:
RFai (Receive Failure) -Utolsó SMS fogadási hiba oka
MT (Mobile Terminated Receive) – SMS fogadási kísérletek száma
MTOK (Mobile Terminated Receive OK) – Sikeresen fogadott SMS-ek száma
3. sor:
Scheduled Messages – Fogadott CellBroadcast üzenetek száma
Menü 66: SMS időtúllépés számláló
1. sor:
TR1 – TR1M időtúllépések száma
TR2 – TR2M időtúllépések száma
TRA – TRAM időtúllépések száma
2. sor:
TC1 – TC1M időtúllépések száma
TC2 – TC2M időtúllépések száma
SCH – CB Schedule időtúllépések száma
Menü 80: [Beállítás] Timerek nullázása
Ebben a tesztben a 82-es képernyő adatait lehet nullázni. Ez akkor is megtörténik, amikor a telefont töltés után levesszük a töltőről.

Menü 81: [Beállítás] Timerek engedélyezése/tiltása
Ebben a tesztben a 82-es képernyő számlálóit lehet be illetve kikapcsolni. A számlálók automatikusan kikapcsolnak amikor a telefon figyelmeztet a gyenge akkumlátor feszültségre.

Menü 82: Timerek
A számlálók óra(00)-perc(00) kijelzésűek, de csak addig adnak pontos adatot, amíg ez a teszt aktív.
1. sor:
PwrOn (Power On Timer) – Utolsó bekapcsolás óta eltelt idő
InServ (In Service Timer) – Hálózati lefedettségben eltöltött idő
2. sor:
NSPS – Hálózat nélkül eltöltött idő
TxON (Transmit ON Timer) – Bekapcsolt adófokozattal eltöltött idő
3. sor:
Timer Status – Számlálók állapota (ON/OFF)
Menü 240: [Beállítás] Számlálók visszaállítása és újraindítása
Nincs kijelzés. A következő teszteket foglalja magában: Teszt 40, Teszt 60, Teszt 80 és Teszt 81.

Menü 241: [Beállítás] NetMonitor kikapcsolása
Nincs kijelzés. Törli a NetMonitor menüt a telefonból. A billentyűzetről visszakapcsolni már nem lehet!

Menü 242: [Beállítás] R&D NetMonitor aktiválása
Nincs kijelzés.Ez a kis NetMonitort aktiválja, vagyis csak az 1-19 tesztek érhetők el lapozással.

Menü 243: [Beállítás] Teljes NetMonitor aktiválása
Nincs kijelzés. Visszaáll az összes teszt lapozási lehetősége.


Forrás
Kép Kép

mcbody
Újonc
Újonc
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2012-11-21 szer. 00:58:39
Készüléktípus: 7650
Nem: Férfi
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Programozással kapcsolatos ötletek, megoldások

Hozzászólás Szerző: mcbody »

Bocsi hogy rossz helyre írtam a kérdésemet, és köszönöm a válaszokat.
Végül is a netmonitort csak kíváncsiságból szerettem volna erre a telómra. Meg még lehet a retró gyűjteményem többi tagjára is került volna. De ahogy átolvastam a dolgokat róla, afféle 5.-ik kerékként funkcionálna csak bennük :)
Köszi, sziasztok!

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb”