Sziasztok!
Lehet a Nokia 5800-ason is használni a MobiPocket Readert, csak némi korláttal...
A Desktop Readert elindítod, bedugod a telefont USB-n a gépbe, PC Suite módban. A Desktop Reader felfedezi és felajánlja a program telepítését. Elfogadod, telepíted.
Elvileg
ez a verzió már közelebb áll az 5800-as lelkéhez, de én nem találtam különbséget a "hivatalos" és e-között...
Ez így önmagában már eléd, de gyakorlatilag használhatatlan. Kell még hozzá némi meló.
Letöltöd a
VirtualKeyboard 0.94-et, telepíted. Ebből nekem a legjobban az alapértelmezett kinézet jött be. Ez egy kis átlátszó szám és "joystick" billentyűzet, amit a tetején lévő zöld pöttyökkel lehet ide-oda pakolászni a képernyő alján (bal szé, közép, jobb szél) illetve a kis "-" segítségével eldugni. Ilyenkor csak egy pici zöld "+" látszik alul. Ha kinyitod és a másik "+2-t is megnyomod, akkor nyílik ki az egész...
Ezzel már kényelmesen lehet lapozni oda-vissza, nem kell a hangerőszabályzóval molyolni.
A könyveket a memóriakártya (E:) eBooks könyvtárába kell másolni. A Desktop Reader egyenesen oda teszi, szépen szinkronizálja a PC-n lévő aktív "könyvespolcodat" a telefonnal... Ami nem ebben a könyvtárban van, azt a reader nem találja meg.
Vigyázat! Az, hogy egy fájl "prc" kiterjesztésű, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a Mobipocket Reader képes azt olvasni. A "prc" eredetileg a Palm kézi masinák által kezelt dokumentum formátum, a pdb mellett. Csak a kiterjesztésük egyezik meg a mobipocket prc formával, a felépítésük nem teljesen, így nem biztos, hogy ezzel meg tudod nyitni. Ha ilyened van, keresd meg a
StyleTap emulátort és próbáld azzal megnyitni.
Vissza a readerhez...
A teljes képernyős módról a virtualkeyboard bal felső (a "balra" fölött és a "föl" mellett) "gombjával" lehet aktiválni a reader menüjét,. ahol vissza lehet térni a normál nézethez.
A jobb felső "gomb" a "könyvespolcr" visz.
Ha "kinyitod" a teljes "billentyűzetet, a "*" odf-vissza váltogat a teljes képernyős és a normál nézet között, a "#" pedig elfordítja a kijelzőt a programban, azaz a telefon visszafordítása esetén is úgy marad, nehéz belőle visszatérni, mert eltűnik a "billentyűzet" is.
Használható, de meg sem közelíti a WM-os verzió funkciógazdagságát.
Nagyon hiányoznak:
- betűméret változtatás (ami benne van, rendkívül apró, nekem épp az olvashatóság határa)
- "ceruzával" kijelölés és javítás vagy megjegyzés hozzáfűzés
- képernyőn "tapogatós" lapozás (ezt a virtualkeyboard megoldja valamelyest)
kevésbé fontos, de hiányzik:
- oldal formázás alakíthatósága (nekem a balra zárt jobban bejön könyvek esetén, mint a "sorkizárt")
- teljes képernyőről visszaváltás normálra, vagy gombbal, vagy az érintőfelületen. A kameragomb vagy a menü gomb rövid lenyomása pont jó
lenne rá.
- normál nézetben oldalra döntve ne takarja a képernyő negyedét a 4 "gomb". Ez utóbbi azt hiszem minden 5800-as programra ráférne...
--
SaGa